Kripto para piyasasında yatırımcılar ABD’den gelecek olası spot Bitcoin ETF başvuru onaylarını takip ederken özellikle 2022’de yaşanan iflasların ardından gündeme gelen yasal düzenlemelere yönelik çalışmalar devam ediyor. Buna göre Güney Kore‘nin en üst düzey mali düzenleyicisi, Güney Kore vatandaşlarının kredi kartları ile kripto para satın almasını yasaklamak için ülkenin kredi finans yasalarını değiştirmeyi öneriyor.
Güney Kore’de Dikkat Çeken Adım
Güney Kore Finansal Hizmetler Komisyonu, 3 Ocak’ta kamuoyuna sunduğu bir yasama duyurusunda Güney Kore vatandaşlarının yabancı borsalardan kripto para satın almaları ile ortaya çıkabilecek yasa dışı para çıkışları ve kara para aklama konusundaki endişeleri dile getirdi. Konuya ilişkin FSC yetkilileri şu açıklamaları paylaştı:
“Yurtdışı kripto varlık borsalarındaki kart ödemeleri, kara para aklama, spekülasyon ve spekülatif faaliyetlerin teşviki nedeni ile yurtiçi fonların yurtdışına yasadışı çıkışı konusunda endişeler dile getirilmiştir. Buna göre kripto varlıklar ödeme için yasak olarak öngörülmüştür.”
Güney Kore’de faaliyet gösteren yerel yayın kuruluşu Yonhap’a göre mevcut yasalar uyarınca yerel kripto para borsaları yalnızca kullanıcının kimliğinin doğrulanabildiği para yatırma ve çekme hesapları aracılığı ile kripto varlıklar arasında işlem yapılmasına izin veriyor ancak bu kurallar yabancı kripto borsaları için geçerli değil.
Finansal hizmetler düzenleyicisi şimdi 13 Şubat’a kadar sürecek olan teklifle ilgili kamuoyu görüşlerini araştırıyor. Bir inceleme ve çözüm sürecinden geçmesi beklenen teklifin yılın ilk yarısında uygulamaya konulması hedefleniyor.
Kripto Para Regülasyonu
Kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeler özellikle gelişmiş ülkelerde gündemden düşmüyor. Ülke hükümetleri yaşanabilecek kara para aklama ve kripto şirketlerinin iflas etme korkusu nedeniyle katı kuralları tartışmaktan ve yürürlüğe sokmaktan çekinmiyor. Terra Luna iflası ile başlayan süreçte ABD merkezli kripto para borsası FTX’in iflas etmesi ve yüz binlerde kullanıcının mağdur olması yasal düzenlemeler için fitilin ateşlenmesine neden oldu.
Yasal düzenlemeler nedeniyle kripto şirketleri ABD ve Birleşik Krallık başta olmak üzere birçok ülkede faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kalırken bu sürecin ardından lisans başvurularını tamamlayan kripto şirketleri ise yatırımcılarının güveninin kazanmayı başardı.