Piyasa değeri ile dünyanın en büyük ikinci kripto parası ve aynı zamanda en büyük altcoin’i olan Ethereum (ETH), Mayıs ayını oldukça durgun bir şekilde kapattı. Yazım sırasında bin 850 dolar seviyesinde işlem gören ETH’nin ağındaki ortalama işlem ücretinde yüzde 70’i bulan düşüşle birlikte önemli değişimler görülüyor.
Ağdaki Ortalama İşlem Ücreti 1 Ayda Yüzde 69 Düştü
Zincir üzeri veri sağlayıcısı Santiment‘e göre, Ethereum ağının ortalama işlem ücreti sadece bir ay içinde yüzde 69 oranında düştü. İlginç bir şekilde, geçtiğimiz Mayıs ayının başında Ethereum’daki ortalama işlem ücreti yılın en yüksek seviyesi olan 14 dolara kadar çıksa da ay sonuna gelindiğinde 5 doların altına geriledi.
Santiment, Ethereum’daki işlem ücretindeki dramatik değişimle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, “Ethereum ağındaki ortalama işlem ücreti, Mayıs ayının başında işlem başına 2023’ün en yüksek seviyesi olan 14 dolara ulaşmasının ardından hızla düştü. Daha fazla satın alınabilirlik daha fazla faydayı teşvik eder. Ayrıca yatırımcılar arasındaki kendi kendine saklama durumu kripto para borsalarındaki ETH arzının tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 9,9’a itti.” notunu düştü.
İşlem Türlerine Göre Ethereum İşlem Ücretleri
Ethereum Blockchain‘i çok uzun bir zamandır çeşitli varlık sınıflarına ev sahipliği yaptığından, bunların her biri zaman içinde farklı noktalarda işlem ücretlerindeki yükselişlere önemli oranlarda katkıda bulundular.
Zincir üzeri veri platformu Glassnode, farklı varlık sınıflarının farklı zamanlarda en büyük altcoin ağındaki işlem ücretlerindeki artışa nasıl katkı sağladığını detaylandırdı. Buna göre 2017-2018 yıllarında ICO‘lar, Ethereum’daki ortalama işlem ücretlerindeki artışa yüzde 40’ına katkıda bulunarak zirveye oturdu ve o dönem tüm ERC-20 token transferlerine atfediliyordu. Ancak ilerleyen yıllarda ERC-20 token’larına olan talebin azalmasıyla 2020 yılında merkeziyetsiz finans (DeFi) öne çıkmaya başladı. DeFi dalgası 2020’nin Haziran ayından 2021’e kadar zirveye ulaşarak işlem ücretlerinde yüzde 30’luk artışa neden oldu.
Glassnode, son iki yılda DeFi token’larındaki tutarlı performans düşüklüğünün altını çizerek, “DeFi’ye yapılan yatırımlar karmaşıktı ve son yıllarda oldukça düşük token fiyat performansı görüldü.” dedi.
2021’in ortalarından itibaren NFT‘ler büyük önem kazanırken, talep 2022’nin sonunda sert şekilde düştü. Benzer şekilde, ABD dolarına endeksli stablecoin’ler 2020’den bu yana kullanıcı talebinde önemli artış görürken Glassnode’a göre stablecoin işlemlerinden kaynaklanan işlem ücreti artışındaki düşüş, talepteki bir düşüşten çok, kullanımdaki değişimi yansıtıyor. Stablecoin’ler artık bir ödeme yöntemi olarak kullanılmaktan ziyade riskten korunma ve değer deposu olarak kullanılıyorlar.