Bir grup programlayıcı akıllı sözleşmelerle birlikte çalışabilen bilgi içermeyen kanıtları geliştirdi. Bu sayede işlemlerin kimin tarafından yapıldığı ve işlemin içeriği saklanabiliyor.
Aztec protokolü adı verilen projenin geliştiricileri şöyle bir açıklama yaptı:
Aztec protokolü Ethereum $3,124 tabanlı bütün dijital değerler için gizlilik sağlayabiliyor. Aztec protokolünü denemek adına MakerDAO’nun DAI token’larına uyguladık. Bu akıllı sözleşme sayesinde ERC-20 formunda olan DAI token’ları gizli Aztec formuna dönüştürebiliyoruz.
Bilgi içermeyen sağlamalar (zero knowledge proofs) kriptografik bir metot, bir işlemi yapabileceğimizi gösterip aynı zamanda işlem içeriğinin ne olduğunu ve elimizde ne kadar kaynak bulunduğunu saklamamızı sağlıyor. Bu metot ZCash ve Monero gibi gizlilik odaklı kripto paralar tarafından kullanılıyor ve işlemlerin kim tarafından yapıldığı ve miktarı görülemiyor. Yani bir bakıma ZCash’in işlevini bir akıllı sözleşme yapabiliyor.
Programlayıcıları temsil eden bir kişi Reddit’te 14 gün önce yaptığı işlemi örnek gösterdi. 40 DAI token’ını akıllı sözleşmeye gönderdi ve bu akıllı sözleşmeden belirsiz bir miktar token (40 DAI token’ı değerinden fazla olamaz) başka bir kişiye geçti. Geliştirici token’larını gönderdiğini iddia ediyor ancak alıcı adresinde herhangi bir token aldığı görünmüyor. Tabi insanların yalan söylüyor olabileceğini göz önünde bulundurabiliriz ya da geliştiriciler Blockchain’e “yalan” söylemeyi (veya gerçeği saklamayı diyelim) öğretmiş olabilir.
Aztec’i henüz dışarıdan test eden bulunmuyor. Aztec geliştiricileri MetaMask eklentisi geliştireceklerini bildiriyor ve proje şu anda Ethereum’un en büyük destekçilerinden ConsenSys tarafından destekleniyor.
Aztec ile yapılan işlemler akıllı sözleşmeye ulaştığı zaman alıcıya bir nevi “çek” gönderiyor. Aslına bakılırsa bir kara deliğe benzeyen akıllı sözleşmeden alınan çekin gerçek DAI token’larına dönüştürülmesi için kara delikten çıkarılması gerekiyor. Yani Aztec kendi içerisinde, Blockchain’den uzak bir veri tabanı yaratmış durumda. Aztec şu anda kod halinde ancak arayüz eklendiğinde sadece birkaç tıkla bu çeklerin alınabileceği öne sürülüyor. Bu çekleri dönüştürdüğümüz zaman Blockchain muhtemelen ne kadar token aldığımızı ortaya çıkaracaktır ancak gönderici bilgileri saklı tutulabilir.
Aztec sayesinde kullanıcılar token’ını bir akıllı sözleşmeye göndererek Blockchain’den saklayabilecekler. Aztec kapalı oylamalarda ve anonim kimlik şemalarında kullanılabilecek. Ek olarak kullanıcılar Aztec değerlerini fiyatını ortaya çıkarmadan alıp satabilecekler. Bunların dışında Aztec için birçok kullanım alanı araştırılmaya devam ediyor.
Kaynak: Trustnodes