Ethereum Blockchain’inde kullanılan akıllı sözleşmeler geleneksel anlamdaki sözleşmelerin bütün özelliklerini taşıyor ve dijital olmasının faydalarını sunuyor.
Sözleşmeler genellikle alınan mal ya da hizmet karşılığında para verileceğini garanti eden anlaşmalardır. Akıllı sözleşmelerin avantajı ise bu sözleşmelerde belirlenen şartları güvenilmesi gereken 3. kişileri ortadan kaldırarak otomatik hale getirmesi. Örneğin benim bir kitabım var siz de bunu almaya karar verdiniz. İkimiz de paramızı ve kitabımızı akıllı sözleşmeye emanet ediyoruz ve parayı gönderdiğinizde akıllı sözleşme size kitabı gönderiyor. Böylece satıcıya güvenmeye gerek kalmıyor.
Ek olarak akıllı sözleşmelerin söz gelimi tanımı değişti ve yeni işlemleri yapabilir hale geldi. Artık parasal değeri olmayan, veri tabanlı işlemler de akıllı sözleşmeler kullanılarak sıklıkla gerçekleştiriliyor.
Peki hangi tür sözleşmeler Ethereum $3,096 ağında daha sıklıkla yer alıyor? 1 Aralık’tan bu yana yapılan 1000 işlem incelendi ve yapılan işlemlerin büyük çoğunluğunun ETH içermediği tespit edildi. İşlemlerin %88’inde sadece veri alışverişinde bulunulmuş.
Yukarıdaki veriler akıllı sözleşmelerin para ve mal değişimi için yaygın kullanılmadığı anlamına geliyor. Aslına bakarsanız Ethereum’un bir para birimi olma iddiası bulunmuyor. ETH madenci gelirlerinin dağıtılmasında, ağ içerinde yakıt olarak ve fon toplama işlerinde kullanılıyor. Bu açıdan parasal işlemlerde kullanılmaması büyük bir sorun değil. Geçtiğimiz yıl boyunca düşen ETH fiyatı ICO düzenleyicilerini sarstı, yine de bu durum doğrudan Ethereum ağını etkilemedi. ETH fiyatının düşmesi madenciler için karlılık sorunu yarattı ancak Ethereum geliştiricileri ağı önce karma, sonrasında tamamen PoS sistemine geçirerek madencilere gerek kalmadan ağın çalışmasını planlıyor.
Kaynak: Longhash