Dünyanın en büyük blockchain şirketlerinden olan ve XRP’yi piyasaya süren Ripple’ın SEC tarafından dava edileceği haberinin ardından sektörden değişik tepkiler gelmeye devam ediyor. Toplam piyasa değerine göre en büyük üçüncü kripto para birimi hakkında yorum yapan Ethereum (ETH) kurucu ortağı Vitalik Buterin, oldukça sert açıklamalarda bulunanlardan birisi oldu.
Ethereum Cephesinden XRP Cephesine Sert Eleştiri
Buterin konu hakkında attığı gönderisinde Ripple/XRP ekibinin kendini direkt olarak Bitcoin ve Ethereum üzerinden savunacağını belirtti. Buterin, Ripple/XRP ekibinin “yeni bir tuhaflık” seviyesine ulaştığını ve ekibin kendi “shitcoinlerinin” tamamen politik sebeplerden ötürü menkul kıymet sayılmaması gerektiği savunmasını yapacağını vurguladı.
Ripple, SEC tarafından açılacak olan davada kendisini Bitcoin ve Ethereum’un “Çin tarafından kontrol edilen kripto paralar” olduğunu ifade eder savunacak. Ethereum kurucu ortağı Vitalik Buterin de buna yönelik yayınladığı gönderisinde XRP’ye shitcoin diyerek aslında sert bir eleştiride bulunmuş oldu.
BTC ve ETH Çin Tarafından Kontrol Ediliyor
Ripple’ın savunma evraklarına bakıldığında “Çin tarafından kontrol edilen iki sanal para birimi Bitcoin ve Ether’in SEC tarafından menkul kıymet olmadığının belirtildiği” ifadesi dikkat çekiyor. XRP’nin açık kaynaklı blockchain teknolojisine sahip bir kripto para birimi olduğu belirtilirken bunun devamlı olarak toplam piyasa değerine göre ilk 3 içerisinde yer aldığı da vurgulanıyor.
Ripple “politik sebepler” olarak belirttiği maddesinde ise kripto para sektöründeki yeniliğin tamamen Çin merkezli bir hal aldığını belirtmekte. Bitcoin ve Ethereum ağlarının Çin kontrolüne çok daha yakın olduğunu burada da vurgulayan Ripple yönetimi, XRPL ağının ise böyle bir merkeziyetçi yönetimin önüne geçtiğini ifade ediyor.
Çin, Bitcoin’i Kontrol Edebilir mi?
Ripple CEO’su Brad Garlinghouse da daha önce Bitcoin’in madencilik yapısı nedeniyle Çin merkezli hale geldiğini belirtmişti. Garlinghouse, Bitcoin madencilerinin %51’inden fazlasının Çin içerisinde hizmet verdiğini ve Çin yönetiminin istediği zaman bunlara el koyabileceğini vurgulamıştı.
Bitcoin madenciliğinde %51 ve üzerinde hashrate’e ulaşmak kesinlikle ağı kontrol etmek anlamına geliyor. Ancak bunların sadece tek bir kurum veya kişi tarafından yapılması gerekiyor. Çin yönetiminin ülkedeki bütün Bitcoin madencilerini bulup donanımlarına el koyması ise çok uzak bir ihtimal.
Öte yandan Ethereum için ise böyle bir durumun olmadığı ve yakında Ethereum 2.0 ile madencilik altyapısının da ortadan kalkacağı biliniyor.