Ethereum katilleri onun eksikliklerinden ciddi anlamda faydalandı. AVAX, Solana gibi alternatifler 1 yılda tam anlamıyla uçuşa geçti. Yüksek işlem ücretleri, ağın alternatiflerine göre yavaşlığı ve pek çok sorun en değerler altcoini zayıflatamadı. Halen akıllı sözleşmeler için en fazla tercih edilen platform Ethereum, üstelik kronikleşen sorunların sonuna yavaş da olsa geliniyor.
Ethereum (ETH) Arzı Küçülecek Mi?
Geliştiriciler uzun süredir PoW algoritmasından kaçış için yol haritası çiziyor. Bu hedef doğrultusunda ciddi adımlar atıldı ve kısmi olarak başarı yakalandı. PoS algoritmasına geçişle birlikte Ethereum ihracının deflasyonist hale gelmesi mümkün olacak. Geçtiğimiz dönemde birkaç gün bu durum daha şimdiden yaşandı. Ağın deflasyonist olması, üretilen ETH miktarından daha fazla yakılması (günlük bazda) anlamına geliyor. Elbette arzın bu şekilde daralması bir kıtlığa, doğal olarak bu durum da fiyatta artışa sebep olacak.
Önümüzdeki aylarda ve yıllarda ETH fiyatının istikrarlı biçimde yükseleceğini düşünenler en fazla bu detaya sarılıyor. ETH 2.0’a tamamen geçilmesi bunu mümkün hale getirecek. Diğer önemli bir gelişme ise deflasyonist etkinin bu geçiş sonrası yaşanması beklenirken, ağ aktifliğinin artması sebebiyle geçiş öncesi örneklerine şahit olduk.
Temmuz 2021’de gerçekleşen Londra sert çatalının önemli bir artısı, ETH yakma mekanizmasının deflasyonist eylemiydi. Artık her işlem, bir varlık olarak ETH’nin kıtlığını ve değerini artırması gereken ekosistemden daha fazla ETH’nin kaldırılmasına yol açan bir ETH yüzdesinin yok edildiğini görüyor.
Ethereum Madenciliği Bitecek Mi?
Elbette madencilik bitmeyecek ancak blok başına verilen 2 ETH ödülü 10 kattan fazla düşecek. Geçen yılın sonlarında, Proof-of-stake Beacon Chain yayına girdiğinde Eth2’ye geçişin temeli atıldı ve kullanıcıların doğrulayıcı olmak için Ethereum‘u stake etmesine izin verdi. Bu, işlemleri doğrulamak, yeni bloklar eklemek ve genellikle ağı korumak için fiziksel donanım kullanan mevcut madencilerin rolünün yerini bir nevi “sermaye” almış oldu.
17 Kasım 2021 itibariyle, zincirde doğrulayıcı olmak için gereken minimum 32 ETH‘yi stake eden 260.000’den fazla doğrulayıcı var. Bunun güncel ETH kurundan maddi karşılığı ise 34 milyar doların üzerindedir.
Önümüzdeki yılın ikinci çeyreğine işaret eden geliştiriciler ETH 2.0 geçişinin yakında tamamlanmasını bekliyor. Elbette en iyi senaryoda bu tarihe işaret ediliyor. Vitalik Buterin daha temkinli olan 2023 yılı ilk çeyreğini geçiş için tarih olarak ifade etmişti. Her ne olursa olsun madencilik ücretleri düşecek ve eğer Ethereum fiyatı inanılmaz derecede artmazsa madencilerin kazançları ciddi anlamda azalacak. İşlem ücretlerinin azalması mümkün olacak mı? Her ne kadar PoS algoritmasına geçilecek olsa da işlem ücretleri bundan ilk aşamada çok az etkilenecek. Yani buna göre, Ethereum killer olarak ifade edilen alternatiflerinin önümüzdeki iki yıl boyunca büyümeye devam edebileceğini ön görebiliriz.