Kripto para piyasalarında her geçen gün daha ilginç ne olabilir derken daha ilginç bir şey yaşıyoruz. Son birkaç gündür sosyal medyada da tartışılan önemli bir konu var. Testnet tokenlerinin parayla alınıp/satılması ne kadar mantıklı? Normal şartlarda ana ağda olmadığı için bu tokenlerin hiçbir maddi karşılığı olmuyordu.
Goerli ETH
Goerli testnet, yetki kanıtı kullanan ve ana ağ lansmanlarından önce simülasyonları çalıştırmak için sıklıkla kullanılan bir çapraz istemci ağıdır. Çekirdek Ethereum ağından ayrıdır ve bu nedenle yatırımcılar, zincirler arası işlevselliği sayesinde diğer zincirlerdeki tokenları Goerli’ye aktarabilir. Bununla birlikte, Goerli’deki testnet Ether’i gerçek hayatta değersiz olmasına rağmen son zamanlarda büyük bir fiyat dalgalanması yaşadı. Ücretsiz olarak aldığını testnet tokenini sattığınızı hayal edin. Airdrop için tesnetlerde gezen yatırımcılar durumun ne denli enteresan olduğunu daha iyi anlayacaktır.
Peki alım/satım nerede yapılıyor? Bu altcoinin paritesi bir cross chain platformu olan LayerZero tarafından başlatıldı. Bunun arkasındaki temel düşünce, geliştiricilerin test ağında kullanmak üzere Ether elde edebilmeleri için tipik faucet (bedava ancak sınırlı test token basabildiğiniz sistem, yapı) sistemleri yerine test tokenini cüzi bir ücret karşılığında temin edebilmesiydi.
Goerli ETH Nasıl Kazanılır?
Kendi sitesindeki Goerli Faucet bölümünden temin edebilirsiniz. Cüzdanınıza günde 0,1-2 Goerli ETH çekebiliyorsunuz. Ancak spamı önlemek için internet sitesine kaydolup her gün sisteme girerek token talep etmeniz gerekiyor.
Polygon’un Baş Bilgi Güvenliği Sorumlusu Mudit Gupta, ücretsiz olması amaçlanan coin’in bunun yerine belirli bir fiyat noktasında işlem görmesinden duyduğu memnuniyetsizliği dile getirmek için şunları yazdı;
“Bu Goerli testnet’in sonunun başlangıcı. Bize iyi hizmet etti.”
DexScreener’a göre, GETH (Goerli için G) olarak sembolize edilen testnet ETH, yazı yazıldığı sırada 0,46 dolar civarında işlem görüyordu. Bununla birlikte, altcoin başlangıçta 0,15 dolardan işlem görmeye başladı ve hızla 1 doları aşarak 1,6 dolara kadar yükseldi. Bu aslında bir nevi sahte para basıp gerçek paranın değerinin 1500’de birine satabilmek gibidir. Diğer taraftan oyun içi sanal paralar için meraklılarının devasa ödemeler yaptığını düşünürsek talebin olduğu yerde değersiz varlık da yoktur diyebiliriz.