Son aylarda yaptığı anlaşmalarla birlikte Polygon (MATIC) dikkatleri iyice üzerine çekti. Bunu fiyatta da net biçim görüyoruz. Son 5-6 aydır birçok altcoin ATH seviyesinin %90 altında alıcı bulurken MATIC Coin %50’ye kadar farkı düşürdü. Peki uzun vadede MATIC fiyatının 5 doları görmesi mümkün mü? Artı ve eksi yönleri neler?
Polygon (MATIC)
Polygon, Mart ayında ZK ağını yayına alacak ve kripto endüstrisinde bir dönüm noktasının başladığını göreceğiz. Sıfır bilgi ispatının ne kadar önemli olduğunu 2021 yılında bu alandaki altcoinler henüz palazlanmaya başladığında açıklamıştık. Ve geçen yıllar güvenlik noktasında ZK çözümlerinin önemini daha iyi anlamamızı sağladı. Polygon nihayet heyecanla beklenen ZK (Polygon zkEVM) ağını Mart ayında başlatacak. Sadece bu da değil milyar dolarlık fon şirketlerinden JPMorgan’a kadar birçok devle de anlaşmalar imzaladı ve geleceği bugünden parlak görünüyor.
Polygon’un fiyatı 2021 Aralık ayında Binance borsasında 2,923 doları gördükten sonra Haziran ayında 0,3 dolara kadar düştü ve o günden bu yana gelen ortaklı haberleriyle tüm piyasa düşerken o yükseliyor.
Polygon (MATIC) Alınır Mı?
Yalnızca 2022 yılında Coca-Cola, Disney, Meta Platforms, JPMorgan ve Starbucks onunla çeşitli ortaklıklara imza attı. Polygon’un fiyatı geçen yıl tüm piyasa düşerken işte bu sayede güçlü kaldı. Bu ortaklıklar muhtemelen gerçekleşmeye devam edecek ve Polygon için daha fazla talep getirecek olsa da, kripto para biriminin temellerine bakıldığında 5 dolar seviyesini gerçekçi kabul etmek için çok fazla neden var.
Her varlıkta olduğu gibi, kripto fiyatları da arz ve talebin bir yansımasıdır. Daha önce de belirtildiği gibi, Polygon’a olan talep artıyor, peki ya arzı? Polygon, toplam 10 milyar arz limitine sahiptir. Şu anda dolaşımda yaklaşık 9 milyar var ve kalan %10’luk kısım 2026 yılına kadar azalan bir oranda dolaşım arzına girecek. Geçen yıl Polygon’un geliştiricileri, ağdaki ücretlerin bir kısmını alacak ve MATIC yakacak bir teklif sundu. Bu sadece yeni coinlerin dolaşıma girme oranını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda toplam coin sayısını da azaltabilir. Sürecin kendisi biraz karmaşıktır, ancak esasen Polygon ağındaki her işlem, yalnızca yakma için ayrılmış bir temel ücret içerir. Bu nedenle, ne kadar çok işlem gerçekleşirse, o kadar çok ücret yakılacak ve daha fazla deflasyonist baskı yaratacaktır. Bu bize tanıdık geliyor. Nerden? Elbette Ethereum’dan.
Günlük işlemlerdeki eğilimler ve Polygon ağındaki benzersiz adreslerin sayısı, Polygon’un ayı piyasasında bile hala güçlü temellere sahip olduğunu gösteriyor. Kripto kışına rağmen, günlük işlemler dirençli ve istikrarlı kalmıştır. Bu fiyattaki dalgalanmaya rağmen ağın ilgi görmeye devam ettiğini gösterir. Polygon, daha önce bahsedilen ortaklıklar ve yeni deflasyonist özellikler olmadan yaklaşık 3 dolara ulaşabilseydi, bu eklenen faktörler ve artan talep, onu 5 dolara göndermek için gerekli desteği sağlayabilirdi. Ancak geçtiğimiz yıl yaşadığımız kripto kaosunu hesaba katarsa fiyatın daha az kayıpla bu dönemi atlatması bile son derece önemlidir. Özellikle yılın ikinci yarısında MATIC Coin piyasayla ters korelasyona sahipti.
Peki hiç eksi yönü yok mu? Elbette var. Kripto endüstrisi henüz yeni alan ve çok daha ucuza her işi ondan daha iyi yapan, daha verimli, güvenli, popüler rakiplerin doğması Polygon’un unutulmasına neden olabilir. İkinci sorun Polygon PoS’da ciddi bir re-org problemi var. Bunun için gerçek bir çözüm bulmaları gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan ağ kesintisi sadece 1,5 saat sürse de olmaması gereken bir şeydi.