Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum); merkezi İsviçre’nin Cenevre kentinde yer alan, her yıl İsviçre’nin Davos kasabasında yapılan, Dünyanın en tanınmış iş adamları ve siyasetçilerini bir araya getiren ve dünyanın en önemli sorunlarının tartışıldığı konferanslarıyla tanınan bir vakıftır. Forum’un resmi internet sitesinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir makalede Blockchain teknolojisini takip edenleri yakından ilgilendiren bir projeyle ilgili geleceğe dönük kısa bir projeksiyon tutuldu.
Öncelikle projede yer alan şirketlerin bir kısmını gördüğünüzde dahi ne kadar önemli bir çalışma olduğu anlaşılıyor. AlixPartners, BMO Financial Group, CVC Capital Partners, Deutsche Bank, HSBC, Mastercard, Morgan Stanley, The NASDAQ OMX Group, Standard Chartered Bank, S&P Global, SWIFT, Thomson Reuters, UBS, Visa, Zurich Insurance Group …vb.
Projede, finansal hizmetlerin yeni teknolojik gelişmeler ışığında ulaşabileceği noktaya ilişkin çalışmalar yürütülüyor. Teknolojinin dramatik denebilecek düzeydeki değişim hızı, finansal müşteri tercihlerinin değişimi ve bu konudaki düzenlemelerin gelişimiyle birleşmesinin sonuçları ele alınıyor. Finansal hizmetlerin daha iyi planlanması, sunulması ve birleştirilmesi için önemli düzenlemeler içeren projede uzun dönem içerisinde, endüstrinin trendleri ve belirsizlikleri üzerinde stratejik araştırmalar yapılması planlanıyor. Aynı zamanda finansal hizmet üreten global şirketlerin ve kuruluşların bu değişime adaptasyonu da ele alınan konular arasında.
Projede iki ana amaç bulunuyor.
Birinci fazda; etkileyici anahtar yeniliklerin tanımlanması, mevcut finans sitemi ile nasıl bağlantılı olduğunun anlaşılması ve potansiyel etkinin değerlendirmesi amaçlanıyor. Yani;
- Yeni teknolojik gelişmelerin (anahtar yeniliklerin), finansal servislerin geleceğini ve işleyişini tümüyle değiştirme potansiyeli ve bu yeniliklerle bağlantıların daha derin anlaşılmasının tanımlanması,
- Anahtar yeniliğin gelişimi için önümüzdeki 5 yıl için olasılıkların geliştirilmesi ve bunların endüstri yapısı üzerinde ve endüstri anahtar performans ölçümleri üzerinde etkilerinin anlaşılması
Projenin ikinci fazında; yönetici komite üyelerin birlikteliğinin etkili olmasını sağlayacak finansal servis yenilikleri ile ilişkili sorunları belirleyecek ve aksiyon alınabilecek çerçeveyi oluşturup endüstri oyuncularının inisiyatiflerini kullanabilecekleri vakaları devreye alacak. Bu vakalara örnek olarak verilen iki başlık şöyle;
- Blockchain temelli dağıtık Cüzdan Teknolojisinin Uygulanması: Finansal kurumlar için dağıtık cüzdan teknolojisinin (blockchain gibi) potansiyelini detaylı şekilde anlamak için vakalar oluşturularak çalışmalar yapılacak ve bu teknolojisinin kullanımı için ön anahtar koşulları tanımlanacak.
- Dijital Kimlik İçin Taslak: Global finansal transferlerin risksizleştirilmesi, kolaylaştırılması ve uygulanabilmesi için operasyonel global standartların ve finansal kurumların bu süreçteki rolünün bulunması.
Bu çalışmanın kısa vadede efektif sonuçlar doğurması beklenmese de blockchain temelli cüzdan tanımlamalarının ve global anlamda finansal transferlerin projenin ana gündem maddesini oluşturması, bizler için önemli satır arası mesajlar içeriyor. Yakın zamanda Bitshares ya da Waves tarzı yeni nesil finansal sistemlerin global finans çevrelerinin radarına girmesi muhtemeldir.