Bugün kripto paralar birimlerinin geleceği açısından önemli bir gün olacak. G20 zirvesinde 19-20 Mart tarihlerinde kripto paraların geleceği konuşulacak.
İlk toplantı 19 Mart Pazartesi günü Arjantin Hazine Bakanı Nicolás Dujovne ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri José Angel Gurría’nın katılımıyla gerçekleştirilecek.
Salı günü ikinci oturum gerçekleştirilecek
19-20 Mart tarihlerinde gerçekleştirilecek oturumlar için herhangi bir gündem maddesi belirtilmemiş olsa da tartışmaların kripto paraların dünyaya etkileri ve Blockchain teknolojisinin potansiyel kullanım alanlarının masaya yatırılması bekleniyor.
ABD Hazine Bakanlığı Sekreteri Steven Mnuchin, kripto paraların kara para aklama gibi yasadışı faaliyetlerde kullanılmasından endişe duyduklarını belirtti. Birçok ülke Blockchain teknolojisinin ve kripto paraların potansiyelinin farkında, gerçekleşecek toplantıların Blockchain teknolojisi ve kripto paralar açısından pozitif olması bekleniyor.
G20 zirvesinde ayrıca yatırımcıları korumak ve birçok yasadışı faaliyeti engellemek amacıyla bazı düzenlemeler yapılmasından bahsedilecek. Bu düzenlemeler sektörün olgunlaşmasına ve daha önce hiç görülmemiş seviyelere ulaşmasına yardımcı olabilir.
G20 Zirvesi Nedir?
1999 yılında kurulan G20, gelişmiş ve gelişmekte olan 20 ülkeyi uluslararası finansal istikrarın desteklenmesine yönelik politikaların tartışılması amacıyla bir araya getiren bir oluşumdur. Ayrıca dünya nüfusunun 3’te 2’si bu ülkelerde yaşıyor. G20 katılımcısı ülkeler; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Güney Kore, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve İspanya.
Ülkelere göre mevcut kripto para düzenlemeleri
ARJANTİN
Arjantin G20 toplantılarına ev sahipliği yapıyor ve Bitcoin’i en erken benimseyen ülkelerden biri. Arjantinli yetkililer kripto paralarla ilgili ellerinden geleni yaptılar, yenilikleri ve girişimleri teşvik ettiler. Arjantin’in en büyük hacimli borsasında Bitcoin’in vadeli işlemlere açılması planı var.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi yok.
AVUSTRALYA
Avustralya’nın spesifik veya geniş kapsamlı düzenlemeleri yok, fakat kripto paralara uygun bir yaklaşım modeli üzerinde çalışıyorlar. Bununla birlikte Avustralya İşlem ve Analiz Merkezi (AUSTRAC) daha fazla şeffaf işlemler yapılması için mevcut kara para aklama yasaları güncellenmiştir.
Mevcut durum: Hükümet tarafından resmi bir düzenleme yok fakat kara para aklamanın engellenmesi amacıyla atılmış adımlar var.
BREZİLYA
Brezilya kripto para yatırımlarının önüne set çekmiş durumda.
Mevcut durum: Kripto paraları tanımadı. Yatırım yapılmasını yasakladı.
KANADA
Kanada kendisini Blockchain inovasyon merkezi olarak nitelendiren başka bir ülke, son zamanlarda madenciler Kanada’ya akın etti ve Kanada Merkez Bankası hükümet destekli kripto para birimi geliştirmeyi bile düşünüyor. Ayrıca yasadışı faaliyetleri engelleme konusunda çalışmalara devam ediyorlar.
Mevcut durum: Kripto para kazançları vergilendirilmiş.
ÇİN
Çin kripto paralar ve Blockchain teknolojisiyle bambaşka bir ilişkiye sahip, öte yandan bu konuda inovasyon merkezidir. En sıkı düzenlenmiş ve kontrol edilen ekonomilerden biridir. Çin’in uzun vadeli kripto para stratejisini görmek çok ilginç olabilir.
Mevcut durum: Kripto para borsaları ve ICO’lar yasaklanmış.
AVRUPA BİRLİĞİ
Hali hazırda kripto paralar hakkındaki düzenlemeler ülkeler bazında tek tek tartışılmakta. Geçmişte Avrupa Birliği Devletleri’nin düzenleyicileri Avrupa genelinde kripto paralar hakkındaki düzenlemeleri koordine etmek amacıyla bir araya geldiler.
Mevcut durum: Bitcoin ve kripto para borsalarında kara para aklama ve terörizmin finanse edilmesini önlemek amacıyla çok sıkı kurallar kabul edildi.
FRANSA
Kripto para düzenlemeleri konusunda uluslararası işbirliği çağrısında bulunma konusunda Almanya ile hemfikir. Ayrıca vergi kaçakçılığı ile mücadele için bir komisyon geliştirdiler.
Mevcut durum: Devlet düzenlemesi yok fakat düzenleyici yasaların spekülasyon ve manipülasyon riski var.
ALMANYA
Almanya G20 toplantısında kripto para birimleri için düzenlemelere gidilmesinin önünü açan üyelerden biridir. Blockchain ve kripto paraların gelişimi için Avrupa’nın öncü merkezi olarak konumlandırılıyorlar. Ancak yapılacak düzenlemelerin uluslararası bir çaba sonucu koordineli bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğine inanıyorlar.
Mevcut durum: Yasal bir finansal araç olarak kripto paraları kabul ediyorlar, ancak ek lisans ve izinler gerekebiliyor.
HİNDİSTAN
Hindistan kripto para birimleri konusunda olumsuz görüşe sahip devletlerden biridir. Kripto para birimlerinin düzenlenmesi potansiyelini çok zor olarak kabul ediyorlar ve yasaklamalar getirmeyi planlıyorlar.
Mevcut durum: Ödeme aracı olarak kabul edilmiyor. Kara para aklama ve yasa dışı faaliyetlerde kullanıldığı düşünülüyor.
ENDONEZYA
Endonezya Merkez Bankası kamuya zarar verme ve finansal istikrarı bozma tehditleri nedeniyle kripto para ticaretiyle ilgili bir uyarı yayınladı. Yasadışı kabul edilmesine rağmen herhangi bir yasal düzenleme yok.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi yok. İşlemlerinde kripto para kullanan finansal teknoloji şirketlerine yasaklar getirilmiş.
İTALYA
İtalya Ekonomi Bakanlığı kripto para birimlerinin kullanımını düzenlemeyi amaçlayan bir kararname üzerinde çalışıyor. İtalya Merkez Bankası kendi kripto para projelerini başlatmayı düşünüyor.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi yok.
JAPONYA
2017 yılında Japonya Bitcoin’i yasal olarak kabul etti. Blockchain ve kripto para birimlerinin geliştirilmesinde lider konumda bir ülke. Kara para aklama ve suç unsurlarına karşı korunmak için yasal düzenlemeler getirme hazırlığındalar.
Mevcut durum: Bitcoin vergilendirilmiş ve yasal para birimi olarak kabul ediliyor.
MEKSİKA
Meksikalı milletvekilleri meclise kripto paralarla ilgili bir düzenleme yasası sundu. Bitcoin’in para birimi olmadığını belirttiler. Ek olarak bu yasa ile birlikte kripto para borsacılık faaliyetlerinin merkez bankası denetiminde gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Mevcut durum: Kripto paralar yasal değil. Borsalar üzerinde merkez bankası denetimi var.
RUSYA
Rusya kripto paraları ve ICO’ları kapsayan bir dizi düzenleme kesinleşti. Bu yasa tasarısı kripto para geliştirilmesi, alım-satım işlemleri ve dolaşımının düzenlenmesi üzerinedir.
Mevcut durum: Kripto para ve ICO düzenlemeleri yürülüğe girdi. ICO yatırımları ve reklamları kısıtlanmış.
SUUDİ ARABİSTAN
Suudi Arabistan kripto para düzenlemeleri konusunda oldukça rahat. Suudi Arabistan ve Dubai uluslararası ödemelerde kripto paraların kullanılmasını amaçlayan bir program üzerinde çalışıyor.
Mevcut durum: Bazı genel düzenlemeler uygulanacak.
GÜNEY AFRİKA
Güney Afrika 2014 yılında kripto paralarla ilgili bir white paper hazırlandı. Hali hazırda düzenleme hazırlıkları devam ediyor. Kullanımı yasal ve vergiye tabidir.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi henüz yok fakat yakın gelecekte olması planlanıyor.
GÜNEY KORE
Güney Kore kripto para birimleri için çok büyük bir pazardır. Ocak ayında ticaret hacmi dünya genelinin %15’ine tekabül ediyordu. Vatandaşların ilgisi hükümeti bu konuda adımlar atmaya zorladı.
Mevcut durum: Anonim ticaret yasaklandı. Vergilendirme hazırlığı devam ediyor. ICO düzenlemeleri hazırlanma aşamasında.
TÜRKİYE
Şu anda hükümet düzenlemesi bulunmuyor. Türk milletvekilleri milli bir kripto para geliştirmeyi amaçlıyor. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Kenan Tanrıkulu “Turkcoin” olarak adlandırılan yerli kripto para projesi için bir rapor hazırladı.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi yok.
BİRLEŞİK KRALLIK
Kripto para birimleri mevcut finansal sistem için risk oluşturmadığını düşünüyorlar, fakat kripto para birimleri ile geleneksel finans sistemini aynı standartta tutmak istemiyorlar. İşletmeleri ve bireyleri yasadışı faaliyetlere karşı korumayı hedefliyorlar.
Mevcut durum: Hükümet düzenlemesi yok.
AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ
Kripto paralarla vergi ödemelerinin yapılmasının önü açıldı. Amerikan Senatosunun destekleyici tavrı devam ediyor. Henüz ileriye dönük büyük adımlar atılmış değil. Güney Kore ile birlikte kripto paraların kaderini etkileyen en belirsiz ülkelerden biri.
Mevcut durum: ICO’lar yasaklandı. Kara para aklama ve yasadışı faaliyetlere karşı düzenlemeler yürürlüğe girdi. Kripto para borsaları için farklı bir lisans düzenlemesi gündemde