En büyük stablecoin USDT‘nin ihraççısı Tether, Venezuela’da petrol ihracatına uygulanan yaptırımları atlatmak için USDT kullandığı tespit edilen cüzdanları dondurma kararını açıkladı. Bu önlem, Reuters tarafından yayınlanan ve ABD’nin petrol ihracatına yönelik yaptırımlarının yeniden uygulanmasının ardından Venezuela’nın devlet petrol şirketi PDVSA tarafından USDT kullanımında bir artış olduğunu ortaya koyan haberin ardından geldi.
Venezuela Yaptırımlarının Korunması İçin Cüzdanlar Dondurulacak
Bu gelişmeye cevaben Tether, geçen yılın Aralık ayında ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi‘nin (OFAC) Özel Olarak Belirlenmiş Vatandaşlar (SDN) listesinde yer alan kişilerle bağlantılı 41 cüzdanı dondurarak harekete geçmişti. Reuters’ın haberinin ardından konuşan bir Tether sözcüsü, şirketin OFAC SDN listesine uyma taahhüdünü yineleyerek, yaptırım uygulanan kuruluşlarla ilişkili cüzdanların uygun şekilde dondurulmasının önemini vurguladı ve bu konuda tedbirler almaya devam edeceklerinin ve Venezuela yaptırımlarının atlatılmasında kullanılan cüzdanların dondurulacağının sinyalini verdi.
Veriler PDVSA’nın USDT kullanımının geçen yıl ilgi gördüğünü ve ABD’nin Venezuela’nın yaklaşan seçimlerine ilişkin endişeler nedeniyle yaptırımları yeniden uygulama kararının ardından yoğunlaştığını ortaya koyuyor. PDVSA ve ortakları, kripto paralardan yararlanarak, özellikle yabancı banka hesaplarında tutulan fonlara ABD tarafından el konulması riski olmadan işlem yapmaya çalışıyor. Reuters, PDVSA’nın USDT işlemlerini gerçekleştirirken transferlerin izini gizlemek için aracılar kullandığını bildirdi.
Venezuela’nın kripto paralara girişi, ABD yaptırımlarının şiddetlendirdiği ekonomik istikrarsızlığı ele alma çabalarının bir parçası olarak “Petro” token’ini tanıttığı 2018 yılına dayanıyor. Ancak Petronun benimsenmesi önemli engellerle karşılaştı ve proje bu yılın başında rafa kaldırıldı.
Tether’in Cüzdan Dondurma Geçmişi
Yaptırımları atlatmak için kripto paraların kullanılması, kripto para endüstrisindeki yaptırımlarını artıran OFAC da dahil olmak üzere düzenleyici makamların incelemesini çekmiş durumda. Özellikle OFAC, Rus kullanıcıların yaptırımları atlatmalarına yardımcı olduğu için kripto para borsası CoinList‘e verdiği 1.2 milyon dolarlık ceza gibi yasadışı işlemleri kolaylaştıran kuruluşlara da para cezası yağdırıyor.
Bu noktada Tether’in eylemlerinin uyumluluk ve düzenleyici yükümlülükler konusundaki önceki yaklaşımıyla uyumluluk gösterdiğinin altını çizmek gerekiyor. Stablecoin ihraççısı geçmişte İsrail ve Ukrayna gibi bölgelerde terörizmle bağlantılı kripto para adreslerini dondurmasıyla gündem olmuştu. Bununla birlikte, Tether’in yaklaşımı geçmişte Tornado Cash gibi yaptırım uygulanan kripto para karıştırma hizmetleriyle ilişkili cüzdanları dondurmama kararının da gösterdiği gibi çok yönlü.