En büyük altcoin projesi Ethereum‘un (ETH) fiyatı son günlerde ilgi çekici bir şekilde hareket ediyor ve yeterince dikkat edilmemesi halinde bu hareketin ritmi kaçırılabilir. Göreceli Güç Endeksi (RSI) uyumsuzluğu, ETH’nin fiyat grafiğindeki benzersiz harekete ilişkin hemen hemen hiç konuşulmayan ancak güçlü bir gösterge olarak öne çıkıyor. İşte Ethereum’un RSI’sının verdiği güçlü yükseliş sinyali.
Ethereum’un Fiyatı ve RSI’sı Arasındaki Uyumsuzluk
Bu yazının hazırlandığı sırada son 24 saatte yüzde 0,03 gibi oldukça sınırlı bir oranda yükselişle bin 636 dolardan işlem gören ETH‘nin RSI’sındaki uyumsuzluk önemli bir yükselişin sinyalini veriyor. Bilindiği gibi RSI, bir varlığın fiyatının ne kadar hızlı ya da yavaş hareket ettiğini söyleyen önemli bir teknik göstergedir ve şu anda dinlemeye değer bir şeyler fısıldıyor.
Ethereum’un fiyatı bin 600 doların üzerinde hareket ederken en büyük altcoin’in RSI’sı adeta merdivenden yukarı tırmanıyor gibi bir görüntü sunuyor. RSI yükselirken ETH’nin fiyatı ise düşüyor. Sanki bir kavşak noktasında birbirlerine zıt yönlerde hareket ederek, önemli bir ayrışmanın ortasındaymış gibi bir görüntü sunuyorlar.
Teknik anlamda bu ayrışma klasik bir tersine dönül olacağını gösteren bir modeldir. Eğer bu sinyal doğrulanarak gerçekleşecek olursa ETH’nin fiyatı bir sonraki direnç seviyesine doğru U dönüşü yapabilir. Her ne kadar RSI uyumsuzluğu güçlü bir sinyal olsa da yine de yatırımcıların yalnızca RSI’daki uyumsuzluğu baz alarak pozisyon açmamaları önemli bir nokta. Dolayısıyla, RSI yatırımcılara göz kırparken altcoin ve bir bütün olarak kripto para piyasasını çevreleyen diğer gelişmelerin de dikkatle takip edilmesi gerekiyor.
RSI Nedir?
RSI, teknik analizde kullanılan önemli bir göstergedir ve genellikle aşırı alım veya aşırı satım koşullarını belirlemek için kullanılır. RSI, bir varlığın fiyat hareketlerinin gücünü ve hızını ölçmeye yardımcı olur. RSI’nin hesaplanması için genellikle şu adımlar izlenir:
İlk olarak, belirli bir dönem boyunca (örneğin 14 gün) varlığın artış ve azalış günlerinin ortalama kazancı ve ortalama kaybı hesaplanır. RSI hesaplaması için, ortalama kazanç ve ortalama kayıpların oranı (RS) hesaplanır. RS, Ortalama Kazanç’ın Ortalama Kayıp’a bölünmesiyle bulunuyor. RSI, RS’in 0 ile 100 arasında bir değere dönüştürülmesiyle yani 100 – (100 / (1 + RS)) formülüyle hesaplanır.
RSI, genellikle 0 ile 100 arasında bir değer alır. Bu değerler, bir varlığın aşırı alım veya aşırı satım koşullarında olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. 70 ve üzeri RSI değerleri, bir varlığın aşırı alım koşullarını gösterebilir ve fiyatın düşmesi olasılığını artırabilir. 30 ve altı RSI değerleri, bir varlığın aşırı satım koşullarını gösterebilir ve fiyatın yükselmesi olasılığını artırabilir. Yatırımcılar, RSI’yi kullanarak alım satım kararları alabilirler ancak RSI, diğer teknik analiz araçları ve bilgilerle birlikte kullanılmalıdır, çünkü yalnız başına bir gösterge, yanıltıcı olabilir.