Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bloomberg’e verdiği röportajda yeni yasama yılında vergi düzenlemelerinin gündemde olacağını açıkladı. Yılmaz, borsada işlem vergisi ve kripto para vergisi gibi konuların şu an için hükümetin gündeminde olmadığını belirtti. Ayrıca mevcut vergi oranlarında büyük değişiklikler beklenmemesi gerektiğini ifade etti.
Kripto Para ve Borsa Vergisi Gündemde Yok
Yılmaz, borsa vergisi ve kripto para vergisi ile ilgili daha önce yapılan tartışmaların gündemden düştüğünü ve bu konuların yeni yasama yılında ele alınmayacağını söyledi.
Hükümetin öncelikli hedefinin genel vergi oranlarında değişiklik yapmaktan ziyade mevcut istisna ve muafiyetleri daraltmak olduğunu belirten Yılmaz, 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama döneminde ilk pakete benzer bir düzenleme planlarının olmadığını dile getirdi.
Enflasyon Muhasebesi ve KÖİ Projeleri
Bankalar ve finans kuruluşlarının 2025 yılında geçmeyi planladıkları enflasyon muhasebesinin ertelenmesi konusundaki tartışmalara da değinen Yılmaz, bu konunun Türkiye’nin gündeminden zamanla düşeceğini ve 2026 yılında muhtemelen böyle bir tartışmanın olmayacağını belirtti. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ) için uygulamanın ertelendiğini hatırlatan Yılmaz, finans kuruluşları ile ilgili kararın yıl sonunda netleşeceğini açıkladı.
Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projelerinin dövizle yapılmasının bütçe üzerindeki yüküne de değinen Yılmaz, bu projelerin yalnızca finansal değil, ekonomik olarak da değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Yılmaz, sözleşmelerin TL’ye çevrilmesi yönünde şu anda bir çalışmalarının olmadığını belirtti.
Enflasyon ve Faiz Hedefleri
Orta Vadeli Program’da (OVP) 2025 yılı için yüzde 4 büyüme ve yüzde 17,5 enflasyon hedeflerinin birlikte nasıl gerçekleşeceği sorusuna yanıt veren Yılmaz, kısa vadede zorluklar olsa da uzun vadede enflasyonun düşüşünün büyümeye destek olacağını ifade etti. Enflasyonun düşüşü ile öngörülebilirliğin artacağını ve bu durumun büyümeyi destekleyeceğini belirtti. Yılmaz, yatırım ve üretim odaklı bir büyümenin enflasyonist etkilerden uzak olacağını vurguladı.
Yılmaz, Türkiye’nin bütçe açığı hedeflerini tutturabilmek için tasarruf programlarına devam ettiğini ve kamu kurumlarının ödenekleri içinde kalmaları için çalışmalar yürüttüklerini açıkladı. Önümüzdeki yıl dünya genelinde faiz oranlarının düşmesi ve Avrupa Birliği gibi önemli pazarların olumlu performans sergilemesi beklentisinin, Türkiye’nin büyümesini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Finansal İstikrar ve SWAP Kanalları
Swap kanalları ve borsada açığa satış yasağı gibi konularda da değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, bu süreçlerin finansal istikrar göz önünde bulundurularak değerlendirildiğini ve ihtiyaç duyulması halinde gerekli adımların atılacağını söyledi. Londra ile yapılan swap görüşmelerinin devam ettiğini belirten Yılmaz, bu konudaki adımların Türkiye’nin finansal istikrarını tehlikeye atmadan atılacağını ifade etti.