DeFi platformları hayatımıza yeni yeni giriyor. Her ne kadar taze bir alan olsa da ciddi fayda üretiyor. Üstelik kripto para ekosistemi DeFi projelerini yıllardır bekliyor gibi kucakladı. ConsenSys bugünlerde yeni DeFi raporu yayınladı. Paylaşılan verilerde Ethereum (ETH) detayı dikkat çekiyor.
Ethereum (ETH) ve DeFi İçin Önemi
DeFi sistemlerinin ağırlıklı olarak Ethereum ağını kullandığı biliniyor. Yeni çıkan token projelerin önemli bir kısmı da ERC-20 üzerinden üretiliyor. Geçtiğimiz yıl ortasında başlayan merkezi olmayan yapılar veya DeFi trendi, Ethereum (ETH) öncülüğünde devam ediyor.
Haziran ayının sonuna doğru, 2021 yılının ilk çeyreğine göre %65 büyüyen DeFi 3 Milyona yakın Ethereum adresiyle etkileşimde kaldı. Yani milyonlarca Ethereum kullanıcısı DeFi ile ilişkili sözleşmelerde en az bir işlem yaptı. Büyüme hızı ve mevcut kapasite harika görünüyor, farkındalığın artması çok kısa sürede DeFi’nin hak ettiği gücü elde etmesine sebep olacak.
DeFi Ekosistemi Büyüyor
Elbette yukarıda paylaşılan rakamlara mükerrer cüzdan adreslerini de eklemek gerekir. Fakat mükerrer adreslere rağmen farklı bazı veriler DeFi ekosisteminin ne denli büyüdüğünü doğruluyor.
Haziran itibariyle MetaMask aktif kullanıcı sayısı 7,3 milyona ulaştı. Şu an ise 8,5 milyon aktif MetaMask kullanıcısı bulunuyor. Son dere kısa bir sürede 1,2 milyon kullanıcının kazanıldığı görülüyor. Piyasalardaki düşüş eğilimine rağmen bu yükseliş DeFi için harika görünüyor.
BSC ve Polygon gibi MetaMask aracılığıyla erişilebilecek, diğer EVM uyumlu DeFi uygulamalarının büyümesi de kullanıcı sayısındaki artışın sebeplerinden kabul edilebilir.
DeFi ekosisteminin büyümesi direkt olarak Ethereum (ETH) ağına pozitif etki ediyor. Ethereum ağının 2021 yılı başında 131 milyon aktif kullanıcısı bulunurken şu günlerde sayı 165 milyona kadar çıktı. Yani DeFi adreslerinin toplam kullanıcılar cüzdanlar arasındaki payı sadece %2, yani halen ciddi bir büyüme potansiyeli var.
DeFi ölçeklendirme sorunları aşıldığında çok daha hızlı şekilde büyüyebilir. Özellikle merkezi borsaların finansal düzenleyiciler tarafından baskılanıyor olması merkezsiz yapıları cazip hale getiriyor. Ethereum 2.0 güncellemesinin tam bir şekilde yürürlüğe girmesiyle birçok teknik sorun ve yüksek işlem maliyetleri ortadan kalkacak.