Çin, kripto para birimleri konusunda neredeyse hiçbir zaman olumlu bir bakış açısı yakalamadı. Bunun üstüne Çin 12 yıldır Bitcoin ve kripto para birimleri ile ilgili sürekli FUD yaratacak açıklamalar yaptı ve bu açıklamalar hala devam ediyor.
Peki, 12 yıllık süreçte Çin’in kripto para ekosisteminde yaydığı FUD’ler (Fear, Uncertainty, Doubt) neler?
Çin’in Kripto Paraları İlk Yasaklaması
Çinli düzenleyiciler hiçbir zaman tam olarak kripto savunucuları olmadılar. Blockchain tabanlı dijital para birimleri henüz emekleme aşamasındayken yani 2009 yılında, Çin Kültür Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, gerçek dünya mallarının alışverişi noktasında dijital para birimlerinin kullanımı yasakladı. Aslında bu noktada özellikle Bitcoin’den bahsedilmese de ilerleyen yıllarda atılacak adımlar konusunda bu durumun bir emsal teşkil ettiği düşünülüyor.
Çin’de Bitcoin’e özgü ilk yasağın ise 2013 yılında geldiği görülüyor. 2013 yılında Çin Bitcoin’i, “gerçek anlamı olmayan bir para birimi” olarak nitelendirdi. Bu haber dolayısı ile BTC fiyatı büyük bir değer kaybı yaşadı ve 1.000 doların altına geriledi.
2014 yılına gelindiğinde ise Çin’in Bitcoin ile ilgili farklı engelleyici adımlar atacağı söylentilerinin piyasayı olumsuz etkilediği görülüyor. Cointelegraph’ın derlemesine göre, Mart ayında, Sina Weibo web sitesinde yayınlanan sahte bir haber, Çin merkez bankasının ülkedeki tüm Bitcoin işlemlerini bir aydan kısa bir süre içinde durdurmayı planladığını iddia etmişti.
Hemen hemen bu haber ile aynı dönemde Çin merkezli kripto borsası FXBTC, düzenleyicilerin borsaları yasaklama tehditleri arasında kapılarını kapatacağını söyledi. Bu iki haberin birleşimi Bitcoin fiyatının 709 dolardan 346 dolara kadar düşmesine sebep oldu. Ancak bu haberlerin asılsız olduğunun ortaya çıkması ile BTC kısa sürede toparlandı ve 600 doların üzerine yükseldi.
2016 ve 2017 Yılları
Çin tarafından doğrudan kontrol edilmemesine rağmen, Hong Kong merkezli büyük kripto borsası Bitfinex, Ağustos 2016’daki en büyük hacklerden birinin kurbanı oldu. Saldırganlar, yayınlandığı tarihte 5 milyar dolardan fazla değere sahip yaklaşık 119.756 BTC çaldı ve bunların bir kısmı hala bu güne kadar takip ediliyor. O sırada, büyük borsa hack haberlerinin BTC fiyatının iki gün içinde %10’dan fazla düşmesine neden olduğu düşünülüyor.
2017 yılında ise Çin arka arkaya iki kez Bitcoin’i yasakladığı yönünde haberler paylaştı. Eylül ayında, Çin hükümeti borsaların ülke içindeki kullanıcılara hizmet vermesini resmen yasakladı ve PBoC, Çin vatandaşlarının ICO tekliflerini finanse etmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.
Bunun sonrasında BTCC, kripto para yasakları doğrultusunda kepenk indirdiğini duyurdu ve ardından PBoC yönetici yardımcısı Bitcoin’in, öleceğini dile getirdi. Ancak bu süre içinde Bitcoin bir yükseliş hazırlığındaydı ve fiyat çok küçük düşüşlerle bu haberlerden etkilendi.
2018’den 2020’ye
Çin’in Bitcoin madenciliğini yasaklayacağı iddiaları 2018 yılında ortaya çıktı ve bu durum zaten bir düşüş içinde olan BTC fiyatında kendisini net bir şekilde gösterdi. Şubat ortasına kadar, Bitcoin fiyatı %65’ten fazla düşerek 6.852 dolara geriledi.
2019’da ise FUD’un iyiden iyiye alevlendiği görülüyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun bir taslağının ülkede madenciliği yasaklamayı düşündüğünü ortaya çıkarmasıyla Nisan 2019’da da Bitcoin fiyatında bir düşüş yaşandı.
Doğrudan kripto para ile ilgili bir karar olmasa da Çin’in Wuhan kentinde çıktığı iddia edilen koronavirüs ile birlikte Mart 2020’de Bitcoin fiyatında yine ciddi bir gerileme kaydedildi. Bu düşüşün arkasındaki bir nedenin de madenciliğin yasaklanacağı yönündeki söylentiler sebebiyle Çin’de faaliyet gösteren madencilerin satış yapmaya başlaması olduğu düşünülüyor.
Tüm bu haberlerin etkisine rağmen Çin FUD’u 2020 yılında sona erdi ve Bitcoin her şeye rağmen Aralık 2020’de 30.000 dolara ulaşarak tüm zamanlar rekorunu geride bıraktı.
2021 Yılındaki Çin FUD’ları
Çin Ulusal İnternet Finansmanı Birliği, Çin Bankacılık Birliği ve Çin Ödeme ve Takas Birliği, Mayıs 2021’deki potansiyel riskler göz önüne alındığında kripto para birimlerine yatırım yapılmasına karşı bir uyarı yayınladı. Ertesi ay, PBoC, Çin bankalarına ve mobil ödeme hizmeti sağlayıcılarına, kripto ile ilgili işlemlerde bulunan müşterilere bankacılık ve takas hizmetleri sağlamamalarını emretti. Ardından Haziran ayında yetkililer, madencilerin ülkeden hala devam eden kitlesel göçüne yol açan bir madencilik yasağı yayınladı.
Dün yayınlanan son Bitcoin yasağı ile birlikte Çin son 12 yılda 11 Bitcoin yasağı getirdi ve 8 asılsız haber ortaya çıktı. Dolayısıyla Çin Bitcoin’i kaç kere yasakladı sorusunun yanıtı da ortaya çıkmış oluyor.