Ankara Sanayi Odasında 20 Kasım 2015 tarihinde gerçekleşen toplantıda Bitcoin konuşuldu.
Gelecek Araştırmaları Enstitüsü (GAE) tarafından düzenlenen Paranın Geleceği toplantısında, “Geçmişten Günümüze Paranın Geleceği”, “Finansal Sistemlerle Bireyler Arasındaki Güven İlişkisi”, “Yeni Nesil Finans Hizmetleri” ve “Paranın Geleceği Bitcoin’de Mi?” adlı oturumlar düzenlendi.
“Paranın Geleceği Bitcoin’de mi?” adlı oturum Yoğurt Bilgi Teknolojileri Kurucu ve CEO’su Cemil Şinasi Türün tarafından gerçekleştirildi. Oturumda çok sayıdaki kripto para meraklısına Bitcoin ve blockchain kavramlarından bahseden Türün, bu zamana kadar Bitcoin hakkında söylenmeyenleri dile getirdi. Ayrıca Yoğurt Bilgi Teknolojileri olarak kendilerinin de blockchain tabanlı bir dijital para geliştirme aşamasında olduklarını ifade etti.
Türün, Bitcoin fikrinin temelinin aslında 40 yıl önce Türkiye’de icad edildiğini söyleyerek şunları ekledi:
“Bitcoin’in mucidi Satoshi Nakamoto, aslında bizde 40 yıldır var olan vadeli çeki alıp dijital hale getirmiştir:) Türkiye’de neredeyse bütün tüccarlar vadeli çek kullanırlar ve bu çeklerin tarihi çoğu zaman bir kaç ay sonrasına yazılır. Çekler bu süre zarfında ticaret yapanlar arasında sürekli el değiştirir. Çeklerin arkası her el değiştirmede, farklı kişiler tarafından imzalanarak (ciro edilerek) bir başkasına alış-veriş karşılığı verilir. Bitcoin ve blockchain sistemi de tam olarak buna benzer çalışır. Bir kullanıcı Bitcoin transfer ederken kendi dijital imzasını paranın sonuna ekler ve başka bir kullanıcıya gönderir. Transferi alan diğer kullancı da Bitcoin’leri harcamak istediği zaman dijital imzasıyla parayı imzaları ve başka bir kullanıcıya iletir ve sistem bu şekilde devam eder.”
İlginç görüşlerin dile getirildiği toplantının tamamının yakın zamanda Youtube’dan yayınlanacağını belirtelim. Bunun için Gelecek Enstitüsü Twitter sayfasını takip edebilirsiniz: twitter.com/GAEnstitusu