Amerikalı milletvekilleri kripto paralardaki vergilendirmeyi genişleterek bütçeye ek 28 milyar dolar gelir hedefliyorlar. Senato bu konuda ortak hareket ediyor. Cumhuriyetçi ve Demokratlar bütçeye sağlanacak ek gelir için genişletilmiş kripto vergilerini savunuyor. Yakın zamanda IRS (bizdeki karşılığı GİB) bunun ön hazırlığını yapmış yeni eleman alımları için harekete geçmişti.
Kripto Para Yatırımcıları Üzülecek
Amerikalı kripto para yatırımcıları tasarıya son dakika olarak eklenen bu bölümden son derece rahatsız oldu. Bu tasarı diğer ülkelere emsal teşkil ettiğinden potansiyel olarak Türk yatırımcıları da etkileyecek. Yakın zamanda Gelir İdaresi Başkanlığı kripto vergilerle ilgili dünyadaki örnekleri incelediklerini duyurmuştu.
Kripto paralarla ilgili olan teklif işletmeler için daha sıkı kuralları kapsıyor. Kripto para ticaretinden komisyon alan borsalar buradaki kazançlarını net ve detaylı şekilde ilgili birimlere bildirmek zorunda olacak. Üstelik kripto borsalarının IRS (iç gelir servisi) ile uyumlu çalışması gerekiyor. Kripto para borsaları 10.000 doları aşan işlemleri direkt olarak IRS yetkililerine bildirecek. Böylece iç gelir servisi hangi ABD vatandaşına vergi soruşturması yapacağını biliyor olacak.
Belirlenen 10.000 dolar limit sebebiyle, bireysel yatırımcıların önemli kısmı soğuk cüzdanlar ve DeFi platformları gibi alternatiflere yönelecek.
Altyapı Giderleri Kriptodan Karşılanacak
Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında haftalarca süren tartışmaların ardından 28 Temmuz’da anlaşmaya varıldı. Tasarıya aceleyle eklenen kripto para maddeleri sayesinde 28 Milyar dolar kazanç hedefleniyor. Böylece Amerika, altyapıya harcayacağı 550 Milyar doların 28 Milyarlık kısmını buradan tahsil edebilecek.
Blockchain Derneği Genel Müdürü Kristin Smith bugün duyurulan tasarıyla ilgili konuştu ve karşı olduklarını ilan etti. Firmalara birçok sorumluluk yükleyen bu tasarının iyi düşünülmemiş olduğunu iddia eden Kristin Smith firmaların çoğunun gerekli bilgileri toplama kapasitesinden yoksun olduğunu savundu.
Bu maddeler tasarıya aceleyle eklenmiş olsa da uzun süredir Amerika’da tartışılıyordu. Vatandaşlar kripto varlıkların para muamelesi görerek vergilendirmesine karşı çıkmış hatta bu konu yargıya dahi taşınmıştı. Özellikle stake gelirlerinden dolayı vergi ödemek zorunda kalan yatırımcılar ellerindeki kripto varlığın satılmadan vergisinin alınamayacağını savunuyor.
Yakın zamanda Türkiye için de benzer konuları tartışacakmışız gibi görünüyor.