Yaklaşık 72 yıl önce ölen Charles Ponzi mezarın kalkıp bugünleri görse bazı kripto dolandırıcılarını ayakta alkışlardı. Kripto paralar özellikle insanların önemli kısmı için anlaşılmaz görüldüğünden ponzi dolandırıcıları tarafından çok yoğun kullanılmaya başlandı. Kripto paraların “bazı” holderlarına milyon ve hatta milyarlar kazandırdığını gören insanlar, kripto ponzi tuzaklarına çok daha kolay düşüyor.
QOIN İçin 100 Milyonluk Dava!
Tek bir borsada ve günde yalnızca 125$’lık partiler halinde satılabilen tartışmalı kripto para QOIN için harekete geçildi. Queensland merkezli hukuk firması Salerno Law, QOIN tokeninin arkasındaki şirket olan BPS Financial Limited‘i yanıltıcı ve aldatıcı davranışlarda bulunmak, finansal ürünlerin piramit satışı ve finansal hizmetler düzenlemelerine uymamakla suçlayan bir dava açmayı planlıyor. Dava 100 milyon dolar tazminat talep edecek.
Kripto anlaşmazlıklarında uzmanlaşan Salerno Law, geçen hafta QOIN satıcılarına keyfi olarak getirilen sınırlamalar sonucunda zarara uğrayan yatırımcılardan beyanlarını toplamaya başladı.
QOIN tokenlar şirketin tescilli Qoin Blockchain’inde verilir. Bu nedenle, QOIN, merkezi olmayan borsalar tarafından desteklenmez ve yalnızca ‘Blok Ticaret Borsası’ (BTX Borsası) kullanılarak satılabilir.
Sorun şu, kullanıcılar günde sadece 125 dolar değerinde token satabiliyorken 100 ila 10.000 dolar arasında dilediği büyüklükte alım yapabiliyor.
Yani Avustralyalı yatırımcıları hiç eğlenceli günler beklemiyor.
Türkiye’de Kripto Para Ponzi
Son örneği milyarlık Dogecoin (DOGE) vurgunu oldu. Bir gün kripto paralarla derinlemesine ilgilendiğini söyleyen biri çıkıyor ve size Dogecoin madenciliği yaparak yılda %400 kazanç vaat ediyor. Binlerce kat değerlenen Dogecoin (DOGE) ve milyar dolarlık kripto madencilik ekosistemi, sizin bu işte mantık aramanızı sağlıyor. Fakat ortada ne madencilik ne de Dogecoin (DOGE)’ler oluyor. Bu olay sadece haftalar önce yaşandı, insanlar milyonlarca lirasını bu dolandırıcıya kaptırdı.
Türkiye’deki ponzi sistemleri eskiden kuyumcular veya iş adamları üzerinden yürürdü. Mahallenizin kuyumcusu önce bir arkadaşınıza ayda %30 para kazandırır sonrasında %60’lara kazancı çıkartır ve sizin seve isteye ona para götürmenizi sağlardı. İlk bir ay ödemenizi alıp çevrenizdekileri bu harika yatırıma yönlendirirseniz sistem 1-2 ay daha ayakta kalır şanlıysanız yani gemiye ilk binenlerdenseniz ana paranızı kurtarırdınız. Elbette “onlarda kazansın” diye getirdiğiniz çevreniz içerde kalırdı. Mega holding bunun daha ılımlı bir versiyonuydu. Sonrasında Kairos geldi ve “işte 24 saat bilgisayarınız açık bu parayı siz kazanıyorsunuz” diyerek insanlara para kazandıracağını söylemeye başladı. Elbette bunların hepsi battı.