Dünya Ekonomik Forumu (WEF) web sitesinde yayınlanan bir makalede hükümetlerin faaliyet gösterirken yaptıkları gereksiz harcamaları ve yolsuzluk gibi sorunları blockchain ile çözebilecekleri savunuluyor. Yolsuzluk ve kaynak israfı birçok gelişmekte olan ve gelişemeyen ülkenin temel problemi, WEF bununla mücadele için blockchain teknolojisinin yararlı olacağına inanıyor.
Devlet Yönetiminde Blockchain Faydaları
Şeffaflık günümüz devletlerinin en büyük sorunları arasında yer alıyor. Adalet, kamu kaynaklarının doğru kullanılması ve yolsuzluğun önlenmesi ancak şeffaf devlet yapısıyla mümkün hale gelebilir. Dünya Ekonomik Forumu da yayınladığı makalede tam olarak bunları savunuyor. Yani hükümetlerin ihtiyacı olan şeffaflık kasını, ancak blockchain tabanlı bir yapıyla geliştirmesi mümkün olabilir.
İnternet sitesinde yayınlanan makaleyi SettleMint’in kurucu ortağı ve CEO’su Matthew Van Niekerk kaleme aldı. Makalede blockchain teknolojisinin benimsenmesiyle kamu alımlarının ve arazi kayıtlarının daha şeffaf, verimli bir şekilde gerçekleştirileceği savunuluyor.
Niekerk’e göre kamudaki yolsuzluk ve israfın temelinde “kamu alımları” bulunuyor. Süreçler kapalı şekilde yönetildiği için ihale usulü dahi olsa kamu görevlileri ile özel şirket yetkilileri bazı özel çıkar anlaşmaları yapabiliyor.
Blokzincir kayıtları değiştirilemediği için halk ve medya kuruluşları yani herkes merak ettiği tüm verilere ulaşabiliyor olacak. Örneğin A belediyesinin yaptığı alımların detaylarına şeffaflık penceresinden ulaşılabilecek. Göstermelik rakamlar veya yanıltıcı veriler oraya işlenemeyecek, çünkü tüm işlemler tek bir zincir üzerinden yapılacak ve her şey doğru olmak zorunda olacak.
Son olarak Ticaret Bakanlığı Blockchain teknolojisinden yararlanarak yeni bir hizmet vereceğini duyurmuştu.
Tapu İşlemlerinde Blockchain
Dünyanın tüm ülkelerinde Tapu ve tescil işlemleri problem olmaya devam ediyor. Gerek personel hataları/istismarları gerekse art niyetli vatandaşların hareketleri sebebiyle her yıl çok sayıda mülk haksız şekilde el değiştiriyor. Bu problem tarla satışından, araç devrine kadar her konuda karşımıza çıkıyor.
Ancak blockchain tabanlı tapu ve tescil sistemine geçilmesi tüm bu problemleri ortadan kaldırabilir. Örneğin art niyetli bir tapu personeli usulsüz şekilde bir yakınının üzerine mülk geçiremez çünkü doğrulayıcılardan zincir üzerinde izin alması gerekir. Yaptığı usulsüzlükleri evrak imha makinelerinde yok edemez çünkü blok zincir verileri kaybolmaz.
Örneğin araç tescil işleminde banka ile senkronize çalışan blockchain tabanlı bir yapı hayal edelim. Paranızı gönderiyorsunuz ve ağ tarafından otomatik olarak araç size devroluyor. Para geldi, araba devrolmadı veya haftaya gel al gibi tüm dolandırıcılık taktiklerinin önü kesiliyor.