Yaptığımız değerlendirmeye göre, küresel olarak Bitcoin exchange işlemlerinin %80’ini BTC/Yuan paritesi oluşturuyor. Bu oran Çin’in Bitcoin üzerindeki egemenliğini belirgin bir şekilde hissettiriyor.
Bitcoin exchage işlemlerinin son 30 günlük grafiği incelendiğinde yapılan 12,5 milyon BTC işleminin, %80’i BTC/Yuan, %16’sı BTC/USD ve %4’ünü ise diğer para birimleri oluşturuyor. Çinli bazı exchange şirketlerinin işlemlerden komisyon almaması bu %80’lik büyük payın BTC/Yuan paritesinde olmasına katkı sağlıyor. Ayrıca Çin’de madenciliğin yaygın olması ve ekipmanların diğer ülkelere göre daha ucuz maliyetle üretilmesi diğer bir neden olarak beliriyor.
Fakat yine de yüksek Çin nüfusu ve bu topluluğun kripto paralara olan ilgisi en yüksek hacimli Bitcoin exchange sitelerinin Çin’de olmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde Çin hükumeti kendi vatandaşlarının kriptolara olan bu ilgisini köreltmek amacıyla bir çok yasaklama işine girişmişti. Önce Yuan para birimi ile işlem yapmak yasaklandı, daha sonra ise exchange sitelerinin banka hesapları donduruldu. Tüm bu yasaklamalar kripto kullanıcılarını tedirgin ederek 2014 başı itibariyle Bitcoin’in değerinin düşmesine ve belirsiz bir piyasanın oluşmasına neden olmuştu.
Geçtiğimiz 1 yılın ardından Çin hükumeti nihayet Bitcoin’in peşini bırakmış gibi görünüyor. Şu anda herhangi bir yasaklama olmadan tüm işlemlerin gerçekleştiğini biliyoruz. Bitcoin ve diğer tüm kriptoların hayatına devam edebilmeleri için bu tarz yasaklamaların olmaması gerekiyor. Çünkü kriptolar herhangi bir kurum veya ülkeye bağlı olmadığı için bu tür durumlarda Bitcoin topluluğu dışında hiç bir yerden resmi ve güvenilir bir destek alamıyor. Bağımsız olması bir yönüyle avantaj getirirken bir yönüyle de bu şekilde bir dezavantaj yaratıyor. Bitcoin ve blockchain teknolojisi geliştikçe ve yaygınlaştıkça ülkelerin yasaklama hamleleri de yavaş yavaş yerini desteğe bırakacaktır diye düşünüyorum.
Çin sadece bir yıl önce Bitcoin işlemlerinin yasaklandığı bir ülkeydi; fakat şimdi tüm işlemlerin %80’ini oluşturan devasa bir piyasaya sahip. Bu biraz ironik gelse de, bir danışıklı dövüş izlenimi vermiyor değil açıkçası!