The Economic Times’dan Jay Krishnan son yazısında Bitcoin’i başarısız olmuş bir proje olarak nitelendirdi. Bitcoin topluluğunu da yanlış yönde olduklarını fark etmeye çağırdı.
Bitcoin 2008’deki ekonomik krizin hemen sonrasında piyasaya sürüldü. Bu durumu övgüye layık bulan Krishnan buna rağmen işlerin düşünüldüğü gibi gitmediğini ve Bitcoin’in gelecekte topluma zarar verebileceğini kaydetti.
Krishnan’e göre Bitcoin’in esas niyeti “sosyalist bir vizyonla” kitlelere pozitif etkide bulunmaktı. Fakat pratikte coin’lerin dağıtımı sebebiyle Bitcoin suçlular ve diğer potansiyel kötü aktörler gibi toplumsal faydaya zarar vermek isteyenlere çanak tuttu.
Krishnan yazısında Bitcoin’in para birimi olarak başarsız olduğunu savundu. Buna sebep olarak yavaş işlem sürelerini, yüksek işlem ücretlerini, ölçeklenme sorunlarını ve enerji tüketimini gösterdi.
Krishnan bunun yanı sıra Bitcoin’in insanlar tarafından gündelik işlemlerde kullanılmadığını ve çoğunlukla spekülasyona dayalı bir yatırım olduğunu belirtiyor. Ayrıca Bitcoin’in yarardan çok zarar getirebilecek bir kaçış treni olduğu konusunda uyarıyor.
Toplumda sıfır toplamlı oyunun tahmini, varlık problemi dağıtımdan geçiyor, üretimden değil. Bitcoin böyle doğdu. Ve tam da bu noktada başarısız oldu.
Krishnan’e göre Bitcoin’in yolundan çıkması durumunda gemiden atlayıp atlamama kararını topluluk vermeli, yine de Bitcoin para birimi olarak olmasa da dijital bir varlık olarak var olmaya devam edebilir. Blockchain çok sayıda sektörde onlarca insana fayda sağlasa da en nihayetinde varlık dağıtımını Bitcoin öncesi zamandan daha da uç bir noktaya götürebilir.
Kaynak: zycrypto.com