Son küresel ekonomik krizin üzerinden 10 yıl geçti ve o sıralar Bitcoin’in önderliğindeki sanal paralar ortaya çıktı. Peki, bundan sonra dünyayı ne bekliyor?
Birçok ekonomist ve finansal analist bir sonraki büyük krizin 2020 gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini düşünüyor. Birçok kişi finans kurumlarının krize hazırlıklı olmadığını düşünerek merkezi olmayan kripto paralara yöneliyor.
Öte yandan Lehman Brothers’ın iflasını açıklamasından 1 buçuk ay sonra Satoshi Nakamoto’nun Bitcoin whitepaper’ını yayımlaması, bazılarını Bitcoin’in finansal kriz sonucu doğduğunu düşünmeye itiyor. Cornell profesörü ve Blockchain araştırmacısı Emin Gün Sirer bu konuda “Satoshi’nin 2008 ekonomik krizine yol açan olaylardan etkilendiği çok açık.” yorumunu yapıyor.
Ve hepinizin malumu, Bitcoin merkezi kurumlara ve aracılara bağlılığı azaltan “merkezsiz” bir mantıkla işliyor. Bu sebeple ve Bitcoin’in finans alanında “tekele” zarar verdiği gerçeği yüzünden Bitcoin sürekli devletlerin ve merkez bankalarının engellemeleriyle karşılaşıyor.
Blockchain teknolojisi hem hızlı hem de ucuz oluşuyla geleneksel sistemlere ciddi bir alternatif oluşturuyor. Bankalar Bitcoin’i aforoz etse de Blockchain uygulamaları üzerinde araştırmalar yapıyor.
Bitcoin her ne kadar itibari paralar karşısında güç kazansa da hala “global para birimi” olabilecek durumda değil. Geliştiriciler BTC’ye bu statüyü kazandırmak için mevcut sorunları bir bir çözüyor ve Lightning Network gibi ölçeklenme çözümleri üzerinde durmaksızın çalışıyor.
Bitcoin’in önderliğindeki kripto paraların bundan sonraki süreçte itibari paraların yerini alıp alamayacağını zaman gösterecek. Şayet küresel bir kriz patlak verirse kripto paraların bu çetin mücadelede eli güçlenebilir.
Kaynak: coinspeaker.com