Uzun süredir özlemle beklediğimiz Bitcoin şovunu, bu hafta hayretle ve memnuniyetle izledik. Özellikle, bir defada kırılmasına imkan verilmeyen direnç seviyelerinin bu hafta kolayca kırılması, tüm piyasayı gerçekten şaşırttı. Haftalık bazdaki değişime baktığımızda da 6030$ seviyesinden açılış, 7000$ seviyesinden kapanışla birlikte Bitcoin’de %16 değer artışı olduğunu görüyoruz. Altcoin tarafı ise son bir ayda olduğu gibi BTC karşısında değer değer kaybetmeye devam etti.
Uzun Vade Analizi
Bitcoin’in haftalık grafiğini zaman zaman paylaşıp, uzun vadedeki durumu kontrol ediyordum. Bu haftaki hareketle birlikte uzun vadedeki gelişmelere değinmek istedim.
Daha önceki analizlerimde haftalık grafikteki yatay direnç seviyesi ve haftalık RSI değerini takip ediyordum. Bitcoin’in 2015 yılındaki yaptığı harekete göre düşen trendin yukarı kırılmasının ardından yatay direnç seviyesi test edilmiş ve ilk denemede yukarı kırılım gerçekleşmemişti. Test aşamasında haftalık RSI değeri 55 seviyesinde kalmıştı. Bunun ardından sert bir satış dalgası daha oluşmuştu. Sonrasında gelen alımlarla hem yatay direnç seviyesi yukarı kırılmış hemde RSI-55 seviyesi yukarı kırılmıştı. Günümüze geldiğimizde haftalık grafikte 6100$ olarak belirlediğim yatay direnç seviyesinin ilk denemede yukarı kırıldığını bununla birlikte RSI değerinin de 55 seviyesini aşarak 70 değerine ulaştığını görüyoruz.
Bu haftaki hareket, Bitcoin’in 4 yıl önce yaptığı harekete paralel bir şekilde gerçekleşmiş. Aradaki tek fark yatay direncin ilk seferde yukarı kırılması olmuş. 2015 yılındaki harekette, yatay direncin yukarı kırılması ile uzun soluklu boğa piyasasının hakim olduğunu görüyoruz. Bu benzerlikten hareketle (yine de yakın takip etmek koşulu ile) 2019 yılı Mayıs ayından itibaren boğa piyasası koşullarının oluştuğunu düşünüyorum. Tabi, yatay direnç (6100$) yukarı kırılalı henüz bir hafta oldu. Dolayısı ile, önümüzdeki 2-3 hafta için 6100$ üzerinde kalıcılık takip edilmelidir. Mevcut durumda fiyat hareketleri sert yukarı veya sert aşağı olduğundan destek ve direnç bölgelerinde sarkmaların olabileceği de unutulmamalıdır. Fiyatla beraber RSI-55 seviyesi de destek olarak takibimizde olmalıdır.
Haftanın Teknik Gelişmeleri
Bitcoin haftaya D (6200$) seviyesini test ederek başladı. Ancak pazartesi günü yine bu seviyeyi yukarı kıramadı. Salı günü D (6200$) seviyesini yukarı kırdıktan sonra ise BTC’nin durmak bilmeyen yükselişine şahit olduk. Hafta boyunca yükselişine devam eden Bitcoin H (7450$) yatay direnci ve B trendinde (geçtiğimiz hafta bu seviyeleri belirmemiştim) satış baskısı ile karşılaştı. Günlük RSI değerine baktığımızda 83 değerine ulaşıldığını görüyoruz. Fiyat-RSI arasında da uyumsuzluk farklı bir boyuta taşınmış durumda.
Grafiğin kısa vade görünümünde; 5900$ seviyesinin destek olarak çalışmasının ardından yukarı sert hareketi net olarak görülüyor. 6800$ seviyesi güçlü barla ve hacim desteği ile yukarı kırılmış.
Üstel hareketli ortalamalarda (EMA); son üç haftadır hareketli ortalamaların yukarı yönlü olduğunu takip etmiştik. Bu hafta, grafikte daha geniş planda bakıp sizlere 2015 yılındaki görünümle olan benzerliği göstermek istedim. Bu benzerliğe göre uzun vadeli bir boğa piyasasında EMA21 ve EMA50 düzeltmelerde çok iyi destek olarak çalışmış ve yatırımcılara alım fırsatı kollamak için bir sinyal vermiş görünüyor. Tabi, önümüzdeki süreç içerisinde her ne kadar uzun süreli boğa piyasası yaşayacağımızı net olarak tahmin edemesem de bu doneleri takip ederek alım-satım-stop stratejileri kurmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Teknik Grafiklere Dair Değerlendirmeler
Bitcoin bu hafta kırılmadık direnç bırakmadı. Geçtiğimiz hafta belirtmeye gerek duymadığım direnç seviyeleri bu hafta test edildi. Bu aslında ayı piyasası psikolojisine kendimizi ne kadar kaptırdığımızı, böyle sert bir yükselişe hazırlıksız olduğumuzu gösteriyor. Neyse ki durumu hemen toparlayıp grafikleri gözden geçirdim ve uzun vadeli görünüme odaklandım. Yukarıdaki “Uzun Vade Analiz” başlığında da bunları sizlerle paylaştım. Umarım stratejinizi belirlerken sizlere yardımcı olacaktır.
Daha yakın vadeyi değerlendirirsek: Önceki hafta D (6200$) seviyesinin yukarı kırılması ile piyasada FOMO (kaçırma korkusu) etkisinin oluşabileceğini ve BTC fiyatının C (6850$) seviyesine kadar yükselebileceğini belirtmiştim. Bu haftaki harekete baktığımızda oluşan FOMO’nun ne kadar kuvvetli olduğunu gördük. Nitekim bu da fiyatı H (7450$) seviyesine kadar taşıdı. Aynı zamanda uzun süre destek olarak çalışan B trendi de test edildi.
Mevcut durum için H (7450$) seviyesinin direnç olarak takip etmek uygun olacaktır. Ancak RSI seviyesinin durumu, RSI-fiyat arası uyumsuzluk ve kritik direnç bölgelerine gelinmesi bizlere bir düzeltme hareketinin olacağının sinyalini veriyor. Olası bir düzeltmede C (6850$) ve D (6200$) seviyelerini destek olarak takip etmek uygun olacaktır. Bitcoin yükselişte ısrar eder ve H (7450$) seviyesini yukarı kırabilirse bir sonraki durağımız I (8500$) seviyesi olacaktır.
Burada yer alan bilgi, yorum ve değerlendirmeler Yatırım Danışmanlığı Kapsamında DEĞİLDİR. (Analiz tarihi: 13.05.2019)
Grafik Kaynak: TradingView