Zaman zaman Bitcoin (BTC) ağında görülen tıkanıklık ve bunun sonucunda artan işlem ücretleri sorunu bir kez daha görüldü. Piyasa değeri ile büyük kripto para olan BTC’nin ağı tarihinde 5’nci kez durdu ve ağda yaklaşık 1 saat boyunca blok üretimi olmadı.
Bitcoin Ağı Yaklaşık 1 Saat Durdu
Ağ tıkanıklarının yaşanabildiği Bitcoin ağı bugün bir kez daha ağ tıkanıklığı sorunuyla karşı karşıya kalarak durdu. Çinli Blockchain ve kripto para gazetecisi Colin Wu‘nun (WuBlockchain) bildirdiği ve BTC.com’un sağladığı verilere göre Bitcoin ağında bugün TSİ 11.47’den 12.56’ya kadar yaklaşık 1 saat boyunca blok üretilemedi. Yaklaşık 1 saatlik kesintinin ardından blok üretimi yeniden başladı.
Bitcoin ağı en son bu yılın Mayıs ayında iki kez yaklaşık bir saat boyunca, 2021 yılında ise iki kez yaklaşık iki saat boyunca blok üretemeyerek durmuştu. Mayıs ayındaki ağ tıkanıklığı kripto para borsası devi Binance‘i vurmuş ve kripto para borsası kullanıcıları için BTC çekme işlemlerini geçici olarak durdurmak zorunda kalmıştı. O dönemde yaşanan ağ tıkanıklığının gerekçesi olarak Inscription ve BRC-20‘nin artan popülaritesi gösterilmişti.
Blok Üretimi Nedir?
Bir Blockchain’de blok üretimi, Blockchain üzerindeki kripto para işlem geçmişini saklamak ve güvenli bir şekilde onaylamak için kullanılan bir teknolojik süreci ifade etmektedir. Blockchain, işlemleri bloklar halinde gruplandırır ve ardışık olarak zincir oluşturur. Her blok, içerdiği işlemlerin doğrulandığı ve onaylandığı bir dizi işlemi temsil eder.
Blok üretimi, birçok Blockchain ağı için kritik bir işlemdir. Örneğin, Bitcoin’in Blockchain’i belirli bir süre zarfında yeni blokların üretilmesini gerektirir. Bu işlem, madencilik olarak adlandırılır ve katılımcılar (madenciler), yeni bir blok üretmek için karmaşık matematiksel problemleri çözmek zorundadır. İlk madenci bu problemleri çözerse, yeni bloku Blockchain’e ekler ve bu bloktaki işlemler onaylanır. Madenci, bu işlem sonunda ödüllendirilir ve bu ödül yeni kripto para üretimiyle sonuçlanır.
Dahası Blockchain ağları, farklı konsensüs mekanizmaları kullanarak blok üretimi gerçekleştirir. Örneğin, Ethereum (ETH), Proof of Stake (PoS) gibi farklı konsensüs mekanizmalarını kullanarak blok üretir. Genel olarak blok üretimi, Blockchain’in güvenli ve sürekli bir şekilde işlem yapmasını sağlar ve ağın bütünlüğünü korur.