Kripto para piyasası benzersiz yapısı nedeniyle gelişmeye devam ederken en büyük kripto para Bitcoin (BTC) tartışmaların ön saflarında yer almaya devam ediyor. Bitcoin’in blok ödülü yarılanmalarıyla yönlendirilen benzersiz ekonomik modeli, genel finans dünyasının ilgisini çekiyor. En büyük kripto paranın 14 yıl önceki başlangıcından bu yana, Bitcoin ağı yalnızca üç blok ödülü yarılanmasından geçti ve kripto içerik yaratıcısı Shalva Machitidze’in sağladığı verilere göre Bitcoin’in 29’u kalan toplam 32 blok ödülü yarılanması kalmış durumda. Bu durum piyasa katılımcılarının dikkatlerini varlığın ileride nasıl etkileneceğine odaklanmasını sağlıyor.
Bitcoin’in Blok Ödülü Yarılanmaları: 29 Tane Kaldı
Öncelikle blok ödülü yarılanmasının önceden belirlenmiş ihraç programı nedeniyle Bitcoin’i geleneksel fiat para birimlerinden ayıran temel özelliklerden biri olduğunu belirtmek gerekir. Özellikle, yaklaşık her dört yılda bir ya da çıkarılan her 210 bin bloktan sonra, madencilerin işlemleri onaylama ve bunları Bitcoin Blockchain‘ine eklemeleri karşılarında aldıkları BTC cinsinden olan blok ödülü yüzde 50 oranında düşürülmektedir.
Bitcoin’in ilk günlerinde madenciler blok başına 50 BTC alıyordu, ancak 2012’deki ilk blok ödülü yarılanmasının ardından bu ödül 25 BTC’ye düşürüldü. Daha sonraki blok ödülü yarılanmalarının gerçekleştiği 2016 ve 2020’de ise blok ödülü sırasıyla 12.5 BTC ve ardından 6.25 BTC’ye düşürüldü. Blok ödülü yarılanması, madenci ödüllerini azaltmanın yanı sıra, dolaşımdaki BTC sayısını da etkilemektedir. Bu da arz ve talebi etkileyerek fiyatta volatiliteye yol açmaktadır. Ayrıca, deflasyonist tasarımına uygun olarak yeni BTC yaratımını azaltarak Bitcoin’in enflasyonunu frenler.
Geriye kalan 29 blok ödülü yarılanmasıyla birlikte, Bitcoin’in önceden belirlenmiş kıtlığı genellikle varlığın potansiyel değer artışına katkıda bulunan birincil faktörlerden biri olarak gösterilmektedir. Bu kıtlık, artan taleple birleştiğinde Bitcoin’in fiyatını yukarı çekme eğilimi göstermektedir. Geçmiş veriler, Bitcoin’in fiyatının önceki blok ödülü yarılanmalarının ardından önemli yükselişler yaşadığını göstermektedir. 2012’deki ilk blok ödülü yarılanmasının ardından Bitcoin’in fiyatı bir yıl içinde 12 doların altından yaklaşık bin dolara yükselmiştir. Benzer şekilde, 2016’daki blok ödülü yarılanmasının ardından, Bitcoin’in fiyatı 2017’nin sonunda 20 bin dolar civarına yükselmiştir.
Mayıs 2020’de gerçekleşen son blok ödülü yarılanmasının ardından ise Bitcoin’in fiyatı 2021’in sonlarında yaklaşık 8 bin dolardan neredeyse 69 bin dolara yükseldi. Bu geçmiş fiyat modelleri, yatırımcılar ve spekülatörler arasında iyimserliği körüklüyor ve bir sonraki 29 blok ödülü yarılanması ve bunların kripto kralının fiyatı üzerindeki potansiyel etkilerini merakla beklemeye itiyor. Bu bağlamda 2024 bir sonraki ana odak noktası olacak.
Bir Sonraki Blok Ödülü Yarılanması Bir Fiyat Rallisini Tetikleyebilir mi?
Geçmiş blok ödülü yarılanmalarının yalnızca boğa piyasalarını tetiklemediğini belirtmek gerekiyor. Daha büyük makroekonomik faktörler, özellikle de varlığa kurumsal sermaye girişinin yol açtığı elverişli likidite koşulları fiyat rallisi konusunda etkin bir rol üstlenmektedir. Örneğin, Bitcoin’in fiyatı geçtiğimiz yıl yüksek enflasyon ve faiz artırma kararlarıyla ağır bir darbe aldı.
Son üç blok ödülü yarılanmasının ardından Bitcoin önemli düşüş trendlerine girmeden önce 12 ila 18 ay içinde tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşarak önemli üç haneli fiyat artışları yaşadı. İlginç bir şekilde, bu ayı piyasaları sonraki blok ödülü yarılanmalarından yaklaşık 15 ila 16 ay önce ivme kaybetme eğilimi gösteriyor. Örneğin, Bitcoin 2023 yılında neredeyse yüzde 55 oranında değer kazanarak bir önceki yılın ayı piyasasının etkilerinden kurtularak toparlanmaya başlamış durumda. Bu eğilim, fiyattaki önceki toparlanmaların tarihsel zamanlamasıyla oldukça uyumlu duruyor.