2015 yılının son aylarından itibaren başlayan hareketlilik artarak devam ediyor. 2015 yılının çoğunu 300 dolar altı seviyede ve ortalama 250 dolar civarında geçiren Bitcoin, Kasım ayında 400 doların üstünü görmüş, Aralık ayını ise 430 dolar ortalama fiyat ile geçirmişti. 14 Ocak 2016 tarihine kadar 430 dolar seviyelerinden işlem yapılırken, Bitcoin geliştirici ekibinde yer alan Mike Hearn’ün açıklamalarıyla birlikte panik havası yaşanmış ve 360 dolar seviyelerine kadar düşüş gözlemlenmişti.
13 Şubat tarihine kadar 400 altı seviyede gidip gelen BTC, son bir haftadır 400 üstü bandında hareket etmeye başladı. 21 Şubat tarihi (bügün) itibariyle ise en yüksek 450 dolar seviyesinde işlem gerçekleştirildi, gün içinde gelen kar satışlarıyla 428 seviyesine gerileme yaşansa da, yazının yayınlandığı tarih itibariyle yeniden bir toparlanma görülüyor ve 442 dolar seviyelerinden işlem yapılıyor. Geçtiğimiz son bir yıla Coindesk indeks vasıtasıyla hızlı bir şekilde göz atalım, aşağıdaki grafikte son 4 ayda yaşanan yükseliş net bir şekilde görülebilir.
Son 4 aydır yaşanan bu yükseliş ve yüksek hacimli işlemler yavaş yavaş Bitcoin ödül yarılanma havasına girildiğini gösteriyor. Piyasalar da buna bağlı olarak yavaş yavaş ısınıyor. Daha önceki yazıda belirttiğimiz gibi bu yıl ödül yarılanmasından dolayı çok farklı bir yıl geçireceğiz.
Bitcoin arzının yarıya düşmesi; talebin aynı kaldığı koşullarda BTC değeri üzerine olumlu etki yapması beklenebilir; fakat burada daha önemli bir nokta var, bu yarılanmadan önce yaşanacak spekülatif havayla birlikte fiyatın şişirilmesidir. Bu bağlamda Şubat ayının ortaları itibariyle bu havaya girildiğini görebiliyoruz. Yaşanacak yüksek miktarlı alımlarla birlikte Bitcoin değerinde bir anda 700-800 dolar seviyeleri çok rahat bir şekilde görülebilir, böyle bir yükseliş yaşanması bizim için sürpriz olmayacaktır. Fakat kar realizasyonunu hesaba katarak iniş ve çıkışların dikkatle ele alınması gerekir. Öncesinde belirttiğimiz gibi bu yıl farklı bir yıl olacak, bu nedenle kripto para yatırımcılarının 2016 için farklı stratejiler izlemesi gerekecektir.
2016 yılı içinde Bitcoin yatırımcılarının yapmaması gerekenler:
- Her şeyden önce şu belirtmek gerekir; yeni alım fırsatları her zaman olacaktır. Sabırla doğru zamanı beklemek gerekmektedir. 2016 için doğru alış zamanı 380-420 dolar aralığı ve civarı olabilir, yanlış zamanda alım yapılmamalıdır.
- 2016 yılı beklenenden daha hareketli bir yıl olabilir, bu nedenle panik yaparak hızlı karar vermemek, ödül yarılanmasında yaşanacak koşullar ve daha da önemlisi hareketli dönemler için anahtar nokta olmaya devam edecektir. Bu nokta hiç bir zaman göz ardı edilmemelidir.
- Diğer önemli madde ise, satış yapılacak fiyatın önceden belirlenmesidir. Örneğin, şu sıralar 400 dolar seviyelerinden alınan BTC için yatırımcılar 2016 yılı içerisinde 600 dolar gibi örnek bir satış fiyatını önceden belirlemelidir ve her şey yatırımcının önceden yapacağı plan dahilinde devam etmelidir. Yatırım planında güncellemeler olabilir; fakat temel itibariyle başta yapılan plana sadık kalınmalıdır. Çünkü, yatırımcılar insan olarak hırslarına yenik düşebilir ve BTC’nin yükselmesine bağlı olarak BTC’den çıkış fiyatını sürekli arttırabilir. Bu da yaşanacak düşüş ve çıkışlarda beklenen karın oluşmamasına veya para kaybetmeye neden olabilir. Bir strateji oluşturmadan alım satım hamleleri yapılmamalıdır.
- Kripto paralar, değerli metal veya para birimleri ticareti gibi görece durağan bir yapıya sahip değildir. Bitcoin yapısı gereği 7/24 365 gün yaşayan ve borsalarda hiç ara vermeksiniz işlemine devam edilen dinamik bir sistemdir. Bu eko sistemde olup bitenleri sürekli takip etmek gerekir, bu nedenle Bitcoin piyasalarına arkanızı dönmeyin. Örneğin, altın gibi bir yatırım aracını alıp yastık altına koyarak uzun vadeli beklemek kripto para dünyası için geçerli bir yöntem olmayacaktır. Bitcoin’de uzun vade beklenmek isteniyorsa, piyasaları ve eko sistemi yine de takip etmek şarttır.
Ödül yarılanmasına yaklaşık 5,5 ay kaldı, geri sayım tüm hızıyla devam ediyor ve daha da hareketli günler bizi bekliyor..