Seçim ve resmi oylamaların internet ortamına taşınması sistemlerin kötüye kullanılma olasılığını yükseltiyor ve tartışmalar tam da bu noktada yoğunlaşıyor. Bu olasılığı düşürmek isteyen Ukrayna ve ABD merkezli blockchain firmalari, E-vox ismini verdikleri yeni bir elektronik oylama sistemi geliştirmek için aralarında bir anlaşma imzaladılar.
Ethereum altyapısına dayalı olan bu sistem Amerika’da bulunan Ambisafe firması tarafından geliştirildi. Üstelik bu sistemin lisansı Bitcoin araştırmaları ile bilinen MIT tarafından sağlandı. Projede Ambisafe firmasıyla birlikte Distributed Lab, Kitsoft, Center of Innovations and Development, Titanovo, Vareger Group, Bitcoin Foundation Ukraine, Foundation for Innovation and Development firmaları da yer alıyor. Proje koordinatörü olarak Alexey Konashevich (e-demokrasi reformu grubu) ve David Kiziria (Strateji Geliştirme Başkanı) görev yapıyor.
E-vox’un geliştiricileri bu sistemin kurumsal yoklama, referandumlar, konsey ve parlamento seçimleri ve hatta elektronik dilekçeler için bile uygulanabilineceğini düşünüyorlar. Üstelik oylamalar herhangi bir aracı olmadan gerçekleşebilecek. Sistem yaratıcıları, yeni e-oylama sistemi sayesinde daha şeffaf ve güvenilir bir seçim sisteminin hayata geçirileceğine inanıyorlar.
E-vox resmi sitesindeki açıklamada; ”Blockchain sistemi hacklenme ve sahtecilik olaylarını ortadan kaldırabilir. Bu sistem sayesinde milyonlarca kişi aynı anda oy kullanabilir ve bu oylar eş zamanlı olarak sayılabilir” ifadelerine yer veriliyor.
Aslında blockchain teknolojisinin e-seçim sistemlerinde kullanılması ilk kez karşımıza çıkmıyor. Daha önce New York merkezli Küresel Seçim Hizmetleri (GES) blockchain ile ortaklığını ilan etmişti. Ondan önce ise Danimarka ve Norveç’te blockchain teknolojisi elektronik oylama sistemlerinde kullanılmıştı.
Bu şekilde blockchain teknolojisinin e-seçim sistemlerine uyarlanması bireylerin demokrasiye olan güvenlerini artırabilir ve ülke demokrasilerinin gelişmesine yardımcı olabilir. Ayrıca bu sistem ile birlikte oy kullanma sırasında üçüncü şahısların etkisi azaltılıp topluma daha adil ve güvenilir bir seçim olanağı da sunulabilir.