Bitcoin ETF’leri sıklıkla gündemde yer alırken Bitcoin’in kurumlar tarafından benimsenmesi duraklamış görünüyor.
Kurumsal Yatırımcılar
Ocak 2017’de CBOE ve CME’nin Bitcoin vadeli işlemlerinin başlaması kripto boğaları için bahane oldu ve fiyatlar bir anda yükseldi. Fakat aradan geçen zamanda işler tersine döndü ve üst üste büyük satışlarla fiyat serbest düşüş yaşadı. Dün itibariyle geri çekilen SolidX Bitcoin ETF başvurusuyla birlikte beklenen kurumsal ilginin azaldığını söyleyebiliriz. Ayrıca Bitcoin vadeli işlemleri de fazla popüler olmadı, CBOE başkanı bu durumu kurumsal yatırımcıların yeterince seçeneği olmamasına bağladı.
ETN ve ETF’lerin Farkı
ETN ve ETF’lerin genel özellikleri benzese de birkaç önemli noktada ayrılıyorlar. ETF’ler fiyatını takip ettiği değeri gerçekten elinde tutuyor ancak ETN’ler için değere sahip olunması gerekmiyor. ETN aslında bir yüklenici tarafından sunulan borç kağıdı. ETN’ler değerin performansına göre ödeme yapsa da ETN’i sunan kuruma (kredi risk derecesine) göre ödemelerde değişiklikler görülebiliyor.
ETN’ler diğer yatırım araçları gibi alınıp satılabiliyor. ETN’ler ETF’lere göre daha etkili fiyat takibi yapıyor ve genellikle uzun vadede daha kolay vergilendirmeye olanak sağlıyor. Ek olarak ETN’ler yatırımcıların volatiliteden daha çok faydalanmasını sağlayabiliyor. Bu durumda ETN’lerin yaygınlaşması daha volatil ve spekülatif bir kripto para piyasası yaratabilir.
ETN’ler bir süredir Avrupa’da kullanılıyor ancak etkisi oldukça az. İsveç’te bir kurum 2015 yılından bu yana Bitcoin ETN’leri sunuyor fakat beklenen ilgiyi görmedi. ABD’de Bitcoin ETN düzenlemeleri yapılır ve güvenilir kurumlar tarafından sunulursa Avrupa’dan çok daha değişik tepkimeye yol açabilir, bu durum dolayısıyla vadeli işlemler piyasasını da hareketlendirebilir.