Bitcoin borsa yatırım fonları (ETF) yıllardır piyasada kendine yer edinmek ve Amerika Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’ndan (SEC) onay almak için mücadele ediyor. Fon sağlayıcıları da Bitcoin ETF’lerinin 2019’da başlatılabileceğini, çünkü yeterli piyasa likiditesinin olduğunu savunuyor.
ETF’ler her geçen gün yatırım piyasasının ayrılmaz bir parçası haline gelmeye devam ediyor. Araştırma firması ETFGI 2020 yılında Avrupa’da listelenen ETF’lerin ve ETP’lerin piyasa değerinin 1,1 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Morgan Stanley ise küresel ETF varlıklarının 2022 yılına kadar 9 trilyon dolara ulaşacağı tahmininde bulunuyor. Dolayısıyla bu varlıklara ilgi arttıkça düzenleyiciler de yapısal güvenlik açıkları üzerinde daha çok çalışıyor.
Öte yandan broker ve varlık yöneticisi Charles Schwab tarafından yapılan bir araştırma, milenyum kuşağının yatırım için ETF’leri giderek daha fazla tercih ettiğini gösteriyor. Bu durumda eğer SEC bir Bitcoin ETF’ini onaylarsa oyunun kuralları değişebilir. Ancak bir ETF’in Amerika’nın en büyük borsalarından birinde işlem görmesine izin vermeden önce göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör var.
“Bitcoin’in piyasa değeri 72 milyar dolar…”
Geçtiğimiz yıl Blockforce Capital, BLCN ve dünyanın ilk Çin Blockchain ETF BCNA ile bir Blockchain ETF’i başlattı. Blockforce Capital CEO’su Eric Ervin’e göre, mevcut piyasa koşulları iki sebepten dolayı Bitcoin ETF’lerini destekleyebilir. Bitcoin’in piyasa değerinin 72 milyar dolara ulaşmış olmasını bu sebeplerden ilki olarak gösteren Ervin, açıklamasına şöyle devam ediyor:
Bu, birçok blue-chip hisse senetlerine kıyasla küçük bir miktar olsa da şu anda piyasa özel varlıklara odaklanan bir dizi ETF var. Örneğin, iShares’in IWC ETF’i mikro-hisse senetlerine yoğunlaşıyor ve yaklaşık 900 milyon dolar varlığa sahip. Toplu olarak baktığımızda ise hisse senetlerinin yaklaşık 450 milyar dolarlık bir piyasa değeri var. Bu rakam Bitoin’in piyasa değerini gölgede bırakıyor olabilir. Ancak temel varlıkların likiditesine bakarken önemli hacim kısıtlamaları olduğunu görüyoruz.
Büyüyen bir piyasa: Borsa arbitrajları
Piyasa geliştikçe katılımcılar daha sofistike hale geliyor ve borsa arbitrajları artıyor. Ervin bu konuyu, “Borsa arbitrajı (A borsasından Bitcoin alıp küçük kar ile B borsasında satma) geleneksel piyasa oyuncularının bu alana girmesiyle günden güne büyüyen bir piyasa haline geldi. Çünkü arbitrajın sağladığı geri dönüşler genel olarak ‘risksiz’ olarak kabul edilir” sözleriyle açıklıyor.
Bunlarla beraber Blockforce Capital ekibi, 2018 yazının başında arbitraj yapmaya başladığında işlem başına ortalama 75 bps kar elde ediyordu. Ervin konuyla ilgili şunları dile getiriyor:
Bu rakam azaldı. Artan rekabet sebebiyle fırsatların sayısı da azaldı. Ancak bu piyasa katılımcıları piyasaya likidite sağlar. Çünkü herhangi bir borsada Bitcoin fiyatı küresek ortalamadan saparsa katılımcılar arbitrajla fiyatı ortalamaya çeker.
Bu piyasa açıklamalarının yanında kripto para piyasası istediği ivmeyi yakalayabilmek için SEC’in kararını bekliyor olabilir mi? Bitcoin’in uzun süreli düşüşünü, eğer SEC bir kez daha ertelemezse, VanEck/Solidx başvuruları hakkındaki 27 Şubat’ta verilecek olan karar değiştirebilir mi?
Kaynk: Haberleri.bitcoin