BTC yeniden rekora doğru koşarken, Ethereum (ETH) yeni ATH belirledi. Bugün yaşanan fiyat dalgalanması en fazla kripto para madenciliği yapan şirketlerin hisselerini etkiledi. Marathon Digital ve Riot Blockchain şirketlerin hisseleri Bitcoin ile yükselmeye devam ediyor. Dünyanın birçok borsasında kripto paralara direkt veya dolaylı olarak maruz kalan şirketler bulunuyor. Bitcoin (BTC)’in artık borsaların belli bir yüzdesini de domine etmeye başladı.
Madencilerin Hisseleri Kazandırıyor
Marathon Digital’in hisse senetleri neredeyse %20 artarken Riot Blockchain %17 yükseliş yaşadı. Bit Digital, Bitfarms, Hive Blockchain, Hut 8, Cleanspark, Sphere 3D ve Greenidge Generation gibi diğer madencilik şirketlerinin hisseleri ise %10’un üzerinde artış gösterdi. Stronghold, Argo ve Cipher hisseleri sadece %5 ve üzeri artış yaşadı.
Madencilerin ana gelir kaynağı ürettikleri kripto paralar olduğu için kripto para piyasalarındaki dalgalanmalar en fazla onları etkiliyor. En büyük balinaların bu tarz madencilik şirketleri olduğu biliniyor. İyi bir şirket günde yüzbinlerce dolar değerinde kripto para üretiyor ve bunu orta-uzun vadeli şekilde cüzdanlarında tutmaya devam ediyor.
Kripto odaklı diğer şirketlerinde bugün elde etti kazançlar iki haneye yaklaştı. Elinde en fazla BTC tutan şirket olan MicroStrategy Inc. bugün %9 artış yaşadı..
Kazançlar Katlandı
Bitcoin (BTC) fiyatının yeniden 66.000 dolara ulaşmasıyla birlikte madencilerin kazançları da arttı. Kazanç oranlarının bu denli artıyor olması yatırım şirketlerini de bu sektöre yönlendiriyor. Yatırım turuna çıkan madencilik şirketleri birçok global fonun yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
BTIG analisti Gregory Lewis bir araştırma notunda, Bitcoin (BTC) madencilerinin kazanç oranlarının arttığına dikkat çekiyor. Lewis bu kazanç oranındaki artışın daha fazla kurumsal madenciyi sektöre kazandıracağını düşünüyor. Enerji maliyetine ve bir havuza bağlı olup olmamaya bağlı olarak kazanç oranları değişiyor. Bir Bitcoin (BTC) 5.000 ile 14.000 dolar arasında bir maliyetle kazılabiliyor. Elbette operasyonların kurulma maliyeti ve cihazların kendini amorti etmesi başka bir detaydır. Bu rakam daha çok teçhizat bakımı , enerji ve personel giderlerini kapsıyor.
Marathon Digital, Eylül ayında yaptığı bir sunumda madencilik maliyetlerinin her bir BTC için sadece 5.612 dolar olduğunu söylemişti. Bu denli yüksek kar marjıyla sürekli olarak yatırım yapan şirketlerin ellerindeki Bitcoin (BTC)’leri satması zaten saçma olurdu. Madencilik şirketleri de hold’a en yatkın balinalar olarak kazançlarını cüzdanlarında tutmaya devam ediyor.