Bu hafta yayınlanan bir makalede Bitwise Asset Management Küresel Araştırma Başkanı Matthew Hougan, Bitcoin’in bir değer deposu olarak kabul edilemeyeceği fikrine katıldığını ifade ediyor.
Hougan Forbes’ta yayınlanan makalesinde, Barron’s gazetesinde daha önce yayınlanan ve Bitcoin güvenli liman olup olamayacağını tartışan makaleye değiniyor.
Hougan özellikle Barron’s gazetesinden yer alan makaledeki şu paragrafın altını çiziyor:
Bu hafta kesinlikle bir varlığın güvenli varlık olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceğini belirleyecek. Arjantin’de ekonomi kötüye gidiyor, ABD-Çin ticaret savaşları devam ediyor, Almanya’dan finans dünyasıyla ilgili kötü haberler geliyor ve Hong Kong’da hükümet karşıtı protestolar sürüyor…
“Günümüzdeki Altın Değil”
Bütün bu olaylara rağmen Bitcoin bu hafta ciddi düşüşler yaşadı. Bunu da örnek gösteren Hougan Bitcoin’in günümüzdeki anlamıyla altına benzemediğinin artık kabul edilmesi gerektiğini ifade ediyor. Hougan’a göre Bitcoin’in benzediği altın 1970’li yıllardaki altın…
Hougan’a göre güvenli liman varlıklarının “sıkıcı” olması gerekiyor. Örneğin, altının 1980’den bu yana yıllık getiri oranını yılda yalnızca %2,3 civarında ve enflasyona göre ayarlandığında yılda -%0,7’ye ulaşıyor. Yani başka bir deyişle Hougan’a göre değer deposu olabilmek için değerini sabit tutmak gerekiyor.
Bunun yanında Hougan eğer bir “servet” kazanmak istiyorsanız, bir değer deposu ile ilgilenmemeniz gerektiğini dile getiriyor ve konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor:
Şüphesiz 70’ler ABD’nin altın standardını terk ettiği yılardı. O zamanlar insanlar ne yapacağını bilmiyordu. John Maynard Keynes’in bir zamanlar söylediği gibi dolardan bağımsız olarak ‘güvenli liman’ mı olacak yoksa ‘barbar bir hatıra’ olarak mı kalacak belli değildi. Sonuç olarak 70’li yıllar altın fiyatı açısından oldukça hareketli yıllardı. Örneğin 1975 yılında %25 oranında düşen altın, 1979 yılıda %120 yükselmişti. Bunun yanında günlük volatilite de vardı. 1973’te altın fiyatı her on günde ir %3 artıyordu. Bana neredeyse tam olarak Bitcoin’i anımsatıyor…
Kaynak: Cryptoglobe