Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) yayımladığı raporda kripto paraların bekleneni veremediğini ve en sonunda internetin aksamasına sebep olacağını öne sürdü.
BIS İsviçre’de yer alan, 60 merkez bankası üyesi bulunan ve sermayenin ülkeler arasında dolaşımını sağlayan bir finansal kurum olarak biliniyor. Merkezsiz bir sistemin, merkez bankalarının merkez bankası tarafından eleştirilmesini doğal karşılayabiliriz, ne de olsa merkezsizlik bankaların çalışma şekline ters düşüyor ve gücün bankalardan çekilmesine sebep olabilir. Ancak kriptolara yapılan eleştiriler ve insanları şüpheye yönlendiren yorumlar genellikle teröre destek sağlandığı ve yasa dışı diğer faaliyetlerde kullanıldığına (yasa dışı faaliyetlerde en çok dolar kullanılıyor) yönelik yapılıyor. BIS’in yaptığı “internetin aksamasına neden olacak” yorumu, eleştirilere yeni bir boyut ya da abartı kazandırdı.
BIS’in yıllık olarak yayımlanan raporunda kripto paraların ve tabanını oluşturan teknolojinin itibari para birimlerinin yerini alamayacağı belirtildi. Raporda şu ifadelere yer verildi:
Beklentiler bir kenara bırakılırsa, kripto paraların hangi soruna çözüm bulabileceği belli değil. İşlemler yavaş ve maliyetli, tıkanmalar yaşanabiliyor. Talebe göre ölçeklendirilemiyorlar. Ayrıca tabanını oluşturan teknoloji çok kırılgan ve çok fazla enerji tüketiyor.
Tabii bir bankanın kripto paralara “yavaş” ve “maliyetli” yorumunda bulunması tuhaf sayılır. İki farklı banka arasında sınır ötesi para göndermeye çalışmak “yavaş ve maliyetli” tanımına tam olarak uyuyor.
Rapor Bitcoin Blockchain’inin şu anki işlem yoğunluğuyla baş demeyeceğini öne sürüyor:
Bugün gerçekleşen işlemlerin defteri, bir akıllı telefonun kapasitesini en iyi ihtimalle günler ve bir bilgisayarınkini haftalar içinde doldurur. Sunucularda ise birkaç ay içerisinde yer kalmaz, bu derece iletişim bilgisi internetin aksamasına neden olabilir.
Farklı sektörlerin Blockchain’e uyum sağladıkça bununla birlikte Blockchain’in de gelişeceği noktasının raporda ıskalandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan Bitcoin’den daha etkili Blockchain’e sahip kripto paralar da bulunuyor ve gelişim sürekli devam ediyor. Örneğin 1994’teki ağlar, internetin bugünkü bilgi aktarımı yoğunluğunu kaldırabilir mi? Cevap tabii ki hayır; ağlar da talep ve teknolojiyle beraber evrimleşti.
Hükümetlerin ifade özgürlüğünden ve bilgi aktarımından dolayı kendini tehdit altında hissettiği gibi bankalar da kripto paralardan çekiniyor. Merkezsizlik temalı bir finansal devrimin yaşanması bankaların işine gelmez.