Küresel kripto para birimi topluluğundaki büyük oyuncular, Avrupa Komisyonu’nun dijital varlıklar hakkındaki yeni yasal önerilerini ele aldı. Uluslararası Güvenilir Blockchain Uygulamaları Birliği veya kısaca INATBA, Avrupa Komisyonu tarafından önerilen Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) düzenlemelerine bir ilk yanıt yayınladı. Dernekte Ripple, ConsenSys ve Iota gibi büyük kripto şirketleri bulunuyor.
Dijital Varlıklarda Piyasalar
Avrupa Komisyonu’na resmi yanıtında, INATBA üyeleri endüstrinin önerilen MiCA düzenlemelerine ilişkin endişelerini dile getirerek, yetkilileri düzenleyici çerçeveyi daha da geliştirmek için güçlerini bir araya getirmeye çağırdı. INATBA genel olarak MiCA’yı düzenleyici açıklık sağlamayı amaçlayan olumlu bir adım olarak görürken, üyelerinden bazıları bir dizi önemli endişe olduğunu dile getirdi.
Örneğin, mevcut haliyle MiCA’nın “genç ve yenilikçi bir endüstriyi, izlediği politika hedefleriyle orantısız olan maliyetli ve karmaşık uyumluluk ve yasal gerekliliklerle aşırı yükleyebileceğini” iddia ediyorlar. Dernek, Avrupa Komisyonu’nun MiCA’nın Avrupa Birliği içindeki yeniliği engellememesini ve AB merkezli firmaların AB dışı ülkelere kaçmasına neden olmamasını sağlamak için destekleyici tedbirler sağlayacağını umduğunu ifade etti.
Cevabın bir parçası olarak INATBA, önerilen mevzuatın mevcut haliyle, Merkezi Olmayan Finans veya kısaca DeFi gibi bazı gelişmekte olan endüstri sektörlerini olumsuz etkileyebileceğinin altını çizdi. INATBA’nın açıklamasında, “Bazı analizler, önerilen düzenleme uyarınca, Merkezi Olmayan Finans gibi yeni ve erken aşamadaki gelişmekte olan pazarların artık Avrupa ve vatandaşları tarafından erişilebilir olmayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Düzenlemeler Uygulamaya Kondu
Resmi olarak 24 Eylül’de uygulamaya konan MiCA düzenlemeleri, Avrupa Komisyonu’nun yasama organı muadillerinin değerlendirmesine tabi olan, yeni dijital finans paketinin bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Küresel dijital varlık politikası ve düzenleyici danışman XReg Consulting’e göre MiCA, kabul edildikten sonra ulusal mevzuata ihtiyaç duyulmaksızın EEA genelinde doğrudan uygulanabilir olacaktır.