Almanya’nın en büyük yemek sipariş ağı Lieferando, bitcoin’i resmen entegre etti. Bundan böyle site kullanıcıları yemek siparişlerinin ödemesini bitcoin’le yapabilecek.
Lieferando, bölgesel yemek siparişi uygulaması ve hizmet sağlayıcısı olarak 18 milyon dolar yatırım almıştı. Giderek artan kullanıcı tabanı, kâr ve popülarite, Lieferando’nun Hollanda merkezli Takeaway.com tarafından satın alınmasına yol açtı. Bu satışı önemli kılan şey ise Takeaway.com’un bitcoin’i 2013 yılında entegre etmiş olması. Şirkete bağlı bulunan yan şirketler de aynı şekilde bitcoin kabul ediyor.
Şirketler neden bitcoin kabul ediyor?
Geçtiğimiz hafta Japonya’nın en büyük satış noktası (PoS) hizmeti sağlayıcısı AirRegi, bitcoin’i ödeme aracı olarak entegre edeceklerini açıklamıştı. Sürecin tamamlanmasıyla birlikte, aralarında restoran, kafe, bar ve mağazaların olduğu 260 binden fazla Japon satıcı bitcoin kabul etmeye başlayacak. Japonya’daki bu haberin henüz bir hafta ardından Almanya’dan, Lieferando’dan bitcoin hamlesi geldi.
Bitcoin piyasasındaki teknik ve ölçek temelli tartışmaları takip edenlerin en iyi bildiği şeylerden biri de masrafların fazla oluşudur. Bazı gözlemcilere göre yüksek fiyatlar, bitcoin’in ‘dijital para’ imajına olumsuz etki yapıyor.
Bunun yanı sıra pek çok analist, kullanıcı ve yatırımcı son haftalarda bitcoin mempool’unun ve blok boyutunun önemli ölçüde düştüğüne dikkat çekiyor.
Şirketler içinse bitcoin’i kullanmak oldukça avantajlı. Müşterinin haberdar olmadığı, satıcının ise ödemek zorunda kaldığı yüzde 2’lik kredi kartı işlem ücretinin yerini alan bitcoin entegrasyonu, 0.2-1 dolar arasında değişen ücretlerle satıcılara rahat bir nefes aldırıyor.
SegWit’in aktive edilmesiyle işlem ücretlerinin daha ucuz olacağı; ağın daha verimli çalışacağı; bitcoin’e olan satıcı talebinin de artacağı düşünülüyor.
Kaynak: Cointelegraph