Ailemiz ve geçmişimiz hakkında her şeye tek bir güvenli yerden ulaşabilseydik harika olmaz mıydı? Böylece gelecek nesillerin aile hatıralarını unutmasından endişelenmezdik. Ayrıca referanslar ve bilgiler için önemli belgelere de kolaylıkla ulaşabilirdik.
Tabii ki self-testing yöntemiyle kendi kendini test eden DNA kitleriyle geçmişi öğrenmenin birçok yolu var. Ancak tükürüğünüzü posta yoluyla tanımadığınız birine/bir şirkete göndermek müdahaleci olabilir ve güvenlik riski taşıyabilir.
Peki, aile geçmişinizin ve DNA bilgilerinizin kayıtlı olduğu üçüncü taraf şirketler olmasa?
Blockchain teknolojisi her alanda olduğu gibi bu alanda da üçüncü taraflara güvenme zorunluluğumuzu ortadan kaldırıyor. Blockchain ile kişisel bilgilerden sağlık bilgilerine, evlilik cüzdanlarından fotoğraflara kadar her türlü ailevi bilginin gelecek nesillere güvenli bir şekilde aktarılması mümkün hale geliyor.
Kayıplara Son
Fiziksel belgeler kaybolabilir, çalınabilir, zarar görebilir ya da imha edilebilir. Dolayısıyla hepimizin bildiği gibi şimdiye kadar kayıt tutma konusunda oldukça büyük sorunlarla karşılaşıldı. Örneğin, Library of Alexandria’da birçok film makarası kayboldu ve içindeki bilgilerle tarihe karıştı. Dolayısıyla fiziksel olarak veri saklamak tarihsel açıdan büyük sorunlara yol açtı.
Bunun yanında yangınlar, su baskınları, çürümeler, güneş etkileri… Bunların hepsi fiziksel veri saklamak yöntemlerine zarar verebilecek doğa olayları. Ayrıca fiziksel kayıtların bunlar gibi doğa olaylarına karşı korunması da oldukça maliyetlidir.
Öte yandan eski dijital kayıtlardan da veri almak teknoloji geliştikçe zorlaşmaya başladı. Disketlerdeki, mikrofişlerdeki ya da 8-tracks’lerdeki verilere ulaşmak her geçen gün daha zor bir hal alıyor. Hatta CD’ler ve DVD’ler bile artık kullanılmamaya başladı ve ileride onları okuyacak cihazlar bulmak da çok zor olacak. Online olarak saklanan bilgilerin bile hizmetin sona ermesi, sitenin saldırıya uğraması ya da kaybolması gibi riskleri var.
Ancak Blockchain teknolojisinde saklanan verilerde bu sorunların hiç biriyle karşılaşmazsınız. Çünkü bu teknoloji değişmez, bozulmaz ve merkezsiz olduğu için keyfi olarak kapatılamaz ya da sisteme el konulamaz.
Zaman Kapsülünden Fazlası
Aile Blockchain’lerine ulaşmak özellikle sonraki nesiller için hem bilgilendirici hem de eğlenceli olabilir. Çünkü özellikle tarih tutkunları, aile fotoğraflarına, resmi kayıtlara, günlüklere ve belgelere istedikleri an ve kayıp riski olmadan ulaşabilir.
Ayrıca gelecekte ortaya çıkabilecek ciddi sorunların çözümleri için DNA testlerine, evlat edinme belgelerine, göçmenlik kayıtlarına, velayet belgelerine, genetik bilgilere ve daha fazlasına anında ulaşmak büyük kolaylıklar sağlayabilir.
Güvenlik
Yukarıda sayılan bilgilerin tümü, özellikle sağlık verileri, son derece hassas bilgilerdir. Bu gibi bilgilerin online ortamda ya da bulutlarda saklanması her zaman bilgisayar korsanlığı riski taşır. Ancak Blockchain kayıtlarına yalnızca belirli kişisel anahtar sahipleri ulaşabilir ve çok faktörlü kimlik doğrulama süreçleri yaratılabilir. Dolayısıyla bulutun aksine Blockchain’de saklanan verilerde güvenlik açıkları yaşanmaz.
Ülkelerin ve şirketlerin sürekli Blockchain teknolojisi konusunda adımlar attığı ve çağrılar yaptığı bir dönemden geçiyoruz. Örneğin IBM ocak ayında tedarik zinciri için Blockchain kullanmaya başlayacağını açıklamıştı. Bunun yanında CFTC Başkanı Christopher Giancarlo 2008 yılında yaşanan finansal kriz esnasında Blockchain olsaydı her şeyin çok farklı olacağını dile getirmişti.
Tüm dünyada hızla benimsenen Blockchain’in “aile ağacı” alanında da çığır açacağını söylemek yanlış olmaz…
Kaynak: Investinblockchain