Kasım ayının ilk günü, Senato Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi Başkanı Senatör Sherrod Brown bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama, Finansal Piyasalar Başkanlık Çalışma Grubu’nun stablecoin‘ler hakkındaki raporuna yanıt olarak geldi.
Senatör, Risklere Dikkat Çekti
Başkanlık Çalışma Grubu raporunda, stablecoinlerin hızlı büyümesinin ülkenin ekonomisi adına birtakım riskler oluşturabileceğine yönelik bir söylem olduğunu belirten Senatör, yeni finansal teknolojilerin yatırımcıları, tüketicileri ve piyasaları koruyan tüm yasa ve düzenlemelere tabi olmasını ve geleneksel finans kurumlarıyla eşit şartlarda rekabet edilmesi için gerekli çalışmaların yürütülmesi gerektiğini söyledi.
Kısa bir zaman önce kripto savunucusu ABD Senatörü Cynthia Lummis de, bazı stablecoin şirketlerinin piyasaya sürdükleri stabil kripto para birimlerini %100 nakit rezervi ile desteklemediğine yönelik bir endişe duyduğunu ifade etti. Senatör, bu şirketlerin şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olması gerektiğine vurgu yaparak bu şirketlerin de düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini savundu.
Stablecoin Şirketleri, Nasıl Regüle Edilecek?
ABD’deki birden fazla regülatör kurum, USDT ihraç eden stablecoin şirketi Tether hakkında çeşitli iddialarda bulundu. Regülatörler, şirketin USDT‘leri %1oo nakit ile desteklemediğini öne sürerek Tether’i şeffaf olmamakla suçladı. Tether, yöneltilen suçlamaları reddederek birtakım açıklamalar yapsa da piyasadaki soru işaretlerini giderecek somut veriler sunamadı. İddiaların yanı sıra Tether, kısa bir zaman önce ABD Emtia Vadeli İşlemler ve Ticaret Komisyonu’na (CFTC) 41 milyon dolarlık bir para cezası da ödedi.
Bu süreçte en çok konuşulmasına karşın Tether, regülatörlerin radarındaki tek kripto para birimi şirketi olmadı. Birçok kripto para birimi hizmeti veren şirketlere, çeşitli uyarılar yapıldı. ABD’de tek bir federal düzenleyici kurumun olmamasından kaynaklı, stabil kripto para birimi regülasyonları bir süre belirsizliğini korudu.
Stablecoin şirketlerine banka benzeri düzenlemelerin getirilmesi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki birçok regülatör kurum arasında yaygın bir görüş oldu. Piyasada bu durum, büyük ölçüde olumlu bir gelişme olarak yorumlandı. Konuya ilişkin birçok analist ve uzman isim, kripto para birimleri şirketlerine banka benzeri yasal düzenlemelerin getirilmesinin, dijital varlıkların benimsenmesini arttırabileceğini ifade etti. Bu bağlamda banka benzeri regülasyonlar, stablecoin şirketleri adına kuvvetli bir ihtimal haline geldi.