Geçtiğimiz günlerde dünyanın en güçlü ekonomilerini de içine alan 27 devletin kripto paralarla alakalı yasak planını paylaşmıştık. Sızdırılan taslak metin PoW algoritmasına sahip, Bitcoin ve Ethereum (şimdilik PoW) gibi popüler kripto paralara bazı kısıtlamalar vaat ediyordu. Peki son gelişmeler neler, rahat bir nefes almak için henüz erken mi?
Avrupa Parlamentosu Kripto Düzenlemeleri
Sızan bir taslak, PoW (iş kanıtı) algoritmasına dayanan kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamaya çalışan bir hüküm içermesi nedeniyle eleştiri almıştı. Avrupa parlamentosu, sızdırılan bir taslağın, Avrupa Birliği’nde (AB) enerji endişeleri nedeniyle Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinin kullanımını yasaklamaya çalışan bir hüküm içermesi nedeniyle eleştiri almasının ardından, kripto varlıkları için önerilen düzenleyici paket üzerindeki oylamasını erteledi.
Raportör olarak bilinen sorumlu Milletvekili Stefan Berger, Cuma günü yaptığı bir Twitter paylaşımına göre, hükümleri netleştirmek için daha fazla süre istedi. Parlamentonun 28 Şubat’ta Kripto Varlıklarda Piyasalar (MiCA) çerçevesindeki taslağı oylaması gerekiyordu.
Ne Zaman Oylanacak?
Kanun koyucuların, iş kanıtı adı verilen enerji yoğun bir bilgi işlem sürecine dayanan kripto para birimlerinin kullanımını kısıtlamayı planladıklarını ima eden bir hükmü içeren çerçevenin bir taslağı bu hafta başlarında dolaşmaya başladı. Hükümlere göre, kripto firmaları Ocak 2025’ten itibaren iş kanıtı tabanlı kripto para birimlerinin kullanımını gerektiren hizmetleri artık sağlayamayacaklar. Hem Bitcoin hem de Ethereum şu anda PoW (iş kanıtı algoritması, proof-of-work) algoritmasıyla çalışıyor.
Berger, bu konuyla ilgili meclis gruplarıyla görüşmelere acilen devam edilmesi ve iş kanıtı konusunda net gerçekler sunulması gerektiğini gördüğünü de söyledi. Berger, “Raportör olarak, MiCA raporunun Bitcoin üzerinde fiili bir yasak olarak yorumlanmaması benim için çok önemli” dedi.
Bir sonraki oylamanın ne zaman yapılacağını belirtmedi. Yeşil ve Sosyalist partilerden Avrupalı parlamenterler ile İsveç, Almanya ve İspanya dahil olmak üzere çeşitli üye devletlerden bir dizi düzenleyici ve yasa koyucu, en az Kasım 2021’den bu yana enerji endişeleri nedeniyle iş kanıtı madenciliğinin yasaklanması için baskı oluşturuyor.