Blockchain oyunları son zamanlarda daha trend hale geliyor. Oyna kazan modeli bunun başlıca nedeni olarak görülüyor. Blockchain oyunları, insanların oyun oynama şeklini değiştiriyor. Ana akım haline gelen bu projeler 2022’de de büyümeye devam edecek.
Başlangıçta blockchain oyunları, blockchain tabanlı olarak başlamadı. Artık bu oyunlar geleneksel oyun modelleri ve blockchain firmaları arasındaki entegre ile oluşuyor.
Blockchain Metaverse İle Yükseliyor
2021 gerçekten de blockchain oyunlarının yılıydı. Geçen yıl bir dizi proje başlatıldı. 2021’de blockchain oyunlarının patlamasının en önemli nedenlerinden biri “Metaverse”ün piyasaya sürülmesiydi.
Metaverse, oyunculara daha sürükleyici bir oyun sunan dijital bir blockchain dünyasıdır. Metaverse’lerin tanıtılmasından önce, blockchain oyunları genellikle çok basitti. Ana oyun biçiminin yanı sıra, Metaverse oyunun gerçek oyun içinde birden fazla mini oyun yaratmasına da yardımcı oluyor.
Şu anda, blockchain oyun dünyası Metaverse’ün kullanımlarını genişletmek için çalışıyor. Örneğin Polkacity, meta veri deposunda bir Workverse oluşturmaya çalışıyor. Sandbox ise kısa süre önce Snoopverse’ü Sandverse içinde başlatmak için Snoop Dogg ile ortaklık kurdu.
Geleneksel Oyunlar ve Blockchain Oyunları
Play 2 earn projeleri, blockchain oyun projelerini geleneksel oyunlardan farklı kılıyor. Kazanmak için oyna konseptini daha iyi anlamak için geleneksel oyunları da bilmek gerekiyor.
Grand Theft Auto gibi geleneksel oyunlarda, oyuncular genellikle oyun içi varlıkları alıyor. Ancak oyuncular bu varlıkların gerçek sahipleri olmuyor. Gerçekten sahip olmamaları ise gerçek para ile takas edilemeyeceği anlamını taşıyor. Öte yandan oyuncular sahip olmayacakları bu varlıklar için gerçek paralar harcıyor. Bir oyuncu telefonunu, bilgisayarını veya oyun konsolunu kapattığı anda mülkiyeti bitiyor. Daha basit bir ifadeyle, para tek yönde akıyor.
Blockchain oyunları ise diğer modellerin yanında P2E modelini kullanıyor. P2E oyuncuların gerçek para kazanmasını amaçlıyor. Blockchain, oyuncuların gerçek para kazanması için non-fungible tokenları (NFT) kullanıyor. Bu tokenlar, oyun içi varlıkları ve ödülleri temsil ediyor. Böylece oyuncular NFT ile oyun içi ticaret yapıp, para kazanabiliyor.
P2E modelinin yanı sıra, bazı blockchain oyunları ise ücretsiz oynama modelini kullanıyor. Bu modelde oyuncuların oyuna katılma zorunluluğu ortadan kalkıyor. Ancak bütün blockchain tabanlı oyunlarda bu geçerli olmuyor. Bu oyunların çoğu, oyuncuların oynamaya başlamadan önce bir veya daha fazla NFT’yi satın almayı şart koşuyor.
2022’de P2E Modeli İle Para Kazanmak
2021’deki büyük başarısının ardından, blockchain teknolojisi üzerine kurulu oyunların gelişmeye devam etmesi bekleniyor. Diğer bir beklenti ise gerçek dünyanın simüle edilmesi. Zamanla blockchain oyunları, gerçek dünyanın daha fazlasını oyun akışına dahil etmeyi planlıyor. Örneğin, Next Earth, oyun projelerinde dünyanın bir AR versiyonunu yaratıyor. DeRace aynı zamanda safkan atları da oyununa dahil ediyor. Bazı blockchain oyunlarının tokenları için şimdiden stake havuzları başlatılıyor. Bu eğilim 2022’de daha da yaygınlaşacak gibi gözüküyor.