NonFungible token (NFT), yalnızca bir kişi veya kuruluş tarafından edinilebilen ve sahip olunabilen, türünün tek örneği bir dijital veridir. Sanat, fotoğraf, video, film, müzik vb. gibi dijital veriler NFT’ler olarak gösteriliyor. NFT’ler öğelerin çoğaltılmasını güvence altına almak ve dijital varlıkların benzersizliğini korumak için doğrulanabiliyor. Ayrıca kamuya açık mülkiyet kanıtı oluşturmak için blockchain teknolojisi kullanılıyor.
NFT Pazarı Sanat İçin Midir Toplum İçin Midir?
NFT’ler uzun süredir piyasadalar ancak 2021’e kadar popülerlik kazanamadılar. NFT pazarı, Christie’nin Beeple adlı NFT’sinin 69 milyon dolar gibi rekor bir fiyata satın alınmasıyla oldukça ilgi topladı ve ilginin büyümeye devam etmesi bekleniyor.
Pazar yeri seçimi yapmak ve sanatın bir galeride küratörlüğünü yapmak arasında farklar bulunuyor. Bazı platformlar, müzik veya fotoğrafçılık gibi belirli ortamlarda uzmanlaşırken, diğerleri daha genel yaklaşıyor. Bazı platformlar sadece sanatçılara özelken, diğerleri halka açık olarak karşımıza çıkıyor.
Çeşitli Faktörlere Göre En İyi 7 Digital Sanat NFT Pazarı
- OpenSea
OpenSea pazarı, küresel olarak ilk ve en büyük NFT pazarıdır. Şaşırtıcı bir şekilde, ERC-1155 ve ERC-721 tokenları OpenSea platformunda destekleniyor. Bir yatırımcı OpenSea’de ürünlerden birini satın aldığında, NFT’nin yaratıcısı o ürünün telif ücretini alıyor. OpenSea’de her ne kadar son zamanlarda bazı sorunlar yaşansa da platform popülerliğini koruyor.
- SuperRare
SuperRare, sanatçı dostu bir platform olmanın yanı sıra, yatırımcılar için iyi bir yatırım getirisi (ROI) sağlıyor. SuperRare’deki her sanat eseri, dijital bir koleksiyon, blockchainde şifrelenen ve izlenen dijital bir nesne olarak karşımıza çıkıyor.
- Rarible
Tıpkı OpenSea’deki gibi, pazarda sergilenen her türlü sanat eseri alıp satılabiliyor. Satıcılar ayrıca aynı sanat eseri için birden fazla NFT yapabiliyor ve onu birden çok kez satabiliyor.
- Bakeryswap
BakerySwap’e kaydolmak için yalnızca bir MetaMask cüzdan bağlantısı gerekiyor. NFT’ler yalnızca BNB ile satın alınıyor çünkü bu platform Ethereum yerine Binance Smart Chain ile çalışıyor.
- Nifty Gateway
Nifty Gateway, her satışta para basma ve diğer faaliyetlerin kontrol edildiği merkezi bir pazar yeridir. Bir sanatçı, eserini Nifty Gateway’de her sattığında gelirin bir kısmını alıyor.
- KnownOrigin
NFT sevenler için KnownOrigin, kardeş işletmesi SuperRare gibi, daha küratörlü, galeri benzeri bir deneyim vaat ediyor. Site, yalnızca orijinal ve türünün tek örneği sanat eserlerini sergilemesiyle tanınıyor. Tüm NFT çizimlerini IPFS’ye kaydediyor, bu da temel ürünlere koruma sağlıyor.
- Portion
Portion, sanatçıları ve koleksiyoncuları birbirine bağlamak için blockchain teknolojisini kullanıyor. Böylece hem şeffaflığı korurken hem de sanat ve koleksiyon ürünlerini kolayca satabiliyor.