Oldukça hareketli bir yılı geride bırakıyoruz. Bu yıl birbirinden önemli çok fazla olay yaşadık. Bitcoin ve Ethereum tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü, market değeri rekor kırdı ve ana akım tarafından kripto paralara yoğun ilgi gösterildi. Gelin kripto paralarla alakalı 2021 yılında yaşadığımız en önemli 12 anıyı tekrar canlandıralım.
2021 Yılının Kripto Paralarla İlgili En Önemli 12 Olayı
Bu yıl inanılmazdı ve kripto paraların tarihinde görülmemiş bir ilgiye şahit olduk. Kimi zaman yatırımcılar sevinçten dört köşe olurken çoğu zaman uykusuz gecelere merhaba dedi. Peki biz ne yaşadık, 2021 yılı bir film şerifi gibi gözümüzün önünden geçsin bakalım.
Bitcoin Kapitalizasyonu
19 Şubat’ta Bitcoin piyasa değeri ilk kez 1 trilyon dolara ulaştı. Bu önemli dönüm noktası, büyük kurumsal yatırımcıların ve önemli finans firmalarının bu yılın başlarında kripto para birimini desteklemeye başlamasından sonra geldi. Tesla, Square ve MicroStrategy gibi şirketler bilançolarına BTC eklemeye başladı.
Beeple’nin Satışı ve NFT’ye Artan İlgi
Beeple olarak bilinen sanatçı Mike Winkelmann, Mart ayında “Everydays: The First 5000 Days” adlı eserini NFT olarak sattığında, bu hamle birkaç nedenden dolayı tarihi oldu. Birincisi, satış, Christie’s’i tamamen dijital, NFT tabanlı bir sanat eseri satan ilk büyük müzayede evi yapıyor. Bu aynı zamanda Christie’s, bir sanat eseri satın alırken ilk kez ETH ile ödeme yapılmasına izin veriyor. Ve bu NFT için 69,3 milyon dolarlık satış fiyatı o sırada rekor kırdı.
DappRadar’ın bir raporuna göre, NFT pazarı 2021’de 23 milyar doların üzerinde işlem hacmiyle harika bir yıl geçirdi. Metaverse tokenleri 500 milyon dolarlık işlem hacmine sahip.
Elon Musk, Dogecoin Desteği
Elon Musk, “Saturday Night Live”ı başlatmadan hemen önce, Mayıs ayında DOGE fiyatı yükselmeye başladı. Musk’ın SNL’de göründüğü gün olan 8 Mayıs’ta DOGE, 0,73 dolar civarında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak fiyatı bu zirveden hızla düştü. Musk şovda göründüğünde, DOGE %29,5 kadar düştü ve 0,49 doları gördü. Birçoğumuz o günü dün gibi hatırlıyor, şov başlayana kadar herkes fiyatın 1 doları görebileceğine ciddi anlamda inanmıştı.
DOGE’nin yükselişi ve düşüşü daha çok Musk’la alakalı. Tesla ve SpaceX CEO’su, memden ilham alan kripto para biriminin tutarlı bir savunucusudur. Dogecoin, Musk’tan gelen bir dizi tweet’ten sonra Şubat ayında ilk kez “aya doğru” yolculuğuna başladı.
El Salvador, Bitcoin’i Kabul Etti
Haziran ayında El Salvador, BTC’yi yasal ihale haline getirmek için yeni bir yasa çıkardı ve bu konuda somut adım atan ilk ülke oldu. Yasa, kullanıcıların El Salvador’da BTC ile mal ve vergi ödemesine izin veriyor. İşletmeler mallarını bu pazar lideri kripto para biriminde fiyatlandırabilir hale geldi. Üstelik kripto para borsaları sermaye kazancı vergisinden muaf tutuldu.
Ethereum, EIP-1559’u Başlattı ve Ethereum 2.0’da Konsolidasyona Hazırlanıyor
Ağustos ayında, Ethereum Geliştirme Önerisi (EIP) 1559’u içeren önemli bir yükseltme yapıldı. İşlem ücretlerinin tahmin edilme şeklini değiştirildi ve ücretlerin bir kısmı yakılmaya başlandı. Ek olarak, Ethereum geliştiricileri, yıl boyunca çeşitli yükseltmeler yoluyla Proof-of-Stake modeline geçiş için hazırlanıyorlar. Ethereum 2.0, Ethereum altyapısını değiştirerek ve Proof-of-Work modelini geçersiz kılarak büyük dönüşüm geçirecek.
DeFi Hackleri ve 600 Milyonluk Rekor Kayıp
Ağustos ayında DeFi Poly Network platformu saldırıya uğradı. Başlangıçta, 600 milyon dolardan fazla çalındı. Uzmanlar, bilgisayar korsanının ağ kodundaki bir kusurdan yararlandığını söylüyor. Bilgisayar korsanı sonunda çalınan fonları iade etse de bu şimdiye kadarki en büyük kripto hırsızlıklarından biri olarak tarihe geçti.
Chainalysis’in bildirdiğine göre, 2021’de dünya genelinde kripto dolandırıcılıklarında 7,7 milyar dolardan fazla çalındı, bu 2020’ye göre %81’lik bir artış demektir.
Çin Kriptoyu “Yine” Yasakladı
Çin Halk Bankası (PBoC), Eylül ayında kripto para birimleri üzerindeki baskının devam ettiğini doğruladı. PBoC’ye göre, dijital varlık ticareti, sipariş eşleştirme, token ihracı ve türevler dahil olmak üzere kripto ile ilgili tüm faaliyetler Çin’de yasa dışıdır. Ayrıca, denizaşırı kripto para borsalarının Çin anakarasında hizmet vermesi yasaktır.
Çin’in Bitcoin madenciliğine yönelik yeni baskısı, piyasayı yıl boyunca eksiye çekti. Ekim ayında Cambridge Üniversitesi’nden alınan veriler, ABD’nin BTC madencileri için ilk alternatif haline geldiğini gösterdi. Veriler, Bitcoin hash oranının %35,4’ünün Temmuz ayında ABD’de ortaya çıktığını ve ilk kez Çin’i geçtiğini gösteriyor.
2022 Altcoin Beklentileri!
Piyasaların geleceğine dair sayısız tahmin yapılıyor ve birçok analist 2022 beklentilerini açıklıyor. Bunların neredeyse tamamı iyimser temennilerden öteye maalesef geçmiyor. Önümüzdeki yıl yaşayabileceklerimizle alakalı bize fikir veren çok fazla detay bulunuyor. Bunlardan ilki yeni varyantların küresel ekonomiyi nasıl etkileyeceğidir. Kapanmaların yeniden gündeme gelmesi kripto paraların da içinde bulunduğu risk piyasalarını olumsuz etkiliyor.
Bununla birlikte 2022 tam anlamıyla regülasyon yılı olacak. Hem ülkemiz, hem de dünyanın geri kalanı için bunu söylememiz yanlış olmaz. Kripto paraların yasal bir çerçeveye alınması dolandırıcıların işini elbette güçleştirecek ancak kripto para yatırımcılarını endişelendiren bu değil. Katı düzenlemelerin birçok ülkeyi kapalı kripto ekonomisine itmesinden endişeleniyor. Örneğin Türkiye’nin düzenleme taslağı bunu vaat ediyor. ABD’nin inovasyonu engellemeyeceğiz açıklamalarının daha esnek düzenlemeler getirmesi ve diğer ülkelere bunun sıçraması şimdilik en büyük umudumuzdur.
Analistlere göre işler yolunda giderse Bitcoin (BTC) 50.000 dolar ile 200.000 dolar arasında bir seviyede yeni ATH belirleyecek. Benzer oranlarda diğer kripto paraların fiyatlama tahminlerini de öngörebilirsiniz. Ancak fiyat her zaman yükselecek diye bir kural yok, 2022 yılı kripto para yatırımcıları için beklenenden soğuk da geçebilir.