Bitcoin Etf Nedir? Son zamanlarda Bitcoin ve kripto para çevrelerinde sık tekrarlanan bir tarih: 11 Mart 2017. Bu tarihin Bitcoin için çok önemli olduğu söyleniyor. 2016 yılı Ağustos’undan bu yana hızlanarak devam eden yükseliş trendi bu tarihte gerçekleşecek olaya bağlanıyor.
Peki ne olacak bu tarihte?
11 Mart 2017’ye kadar uzanan süreç, yaptıkları birçok işin arasında medyada en çok Facebook’un fikir babaları olarak Mark Zuckerberg’e açtıkları dava ile ses getiren Cameron ve Tyler Winklevoss’un 2013’te ABD’de kurdukları Math-Based Asset Services adlı şirketle başladı.
Şu an faaliyetine devam etmeyen bir Bitcoin borsası olan BitInstant’a 2013 yılında 1.5 milyon dolar yatırım yapan kardeşler, 2014’te Bitcoin’in fiyatını takip eden bir piyasa endeksi olan Winkdex’i kullanıma açtılar, ve 2015’te kendi borsaları olan Gemini’yi hizmete sundular. Bütün bunlar olurken, kardeşlerin Temmuz 2013’te yaptığı Bitcoin temelli borsa yatırım fonu başvurusu, SEC (ABD Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu) tarafından günümüze kadar erteleniyordu. SEC, en son ertelemede, 11 Mart 2017’de nihai kararın verileceğini açıkladı İşte bu tarih Bitcoin’in geleneksel borsalara girişinin onaylanma kararının verileceği tarih olarak birçok Bitcoin takipçisi tarafından bir dönüm noktası olarak addediliyor.
Peki; Nedir Borsa Yatırım Fonu (BYF) ve neden önemlidir? FinansPortföy, BYF’nin tanımını şu şekilde veriyor: “Borsa Yatırım Fonu bir endeksi baz alan, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsalarda işlem gören yatırım fonlarıdır.” Burada ‘borsalar’ derken, bağlı bulundukları devlet tarafından lisanslanmış olan menkul kıymetler borsaları kastediliyor. Örneğin, ABD’de onlarca borsa varken Türkiye’de bu şekilde yalnızca bir borsa vardır: Borsa İstanbul. Borsalar sermaye piyasalarında tuttukları yer açısından yatırım dünyası için en önemli kuruluşlardır. Bir şirketin hisselerinin borsada işlem görmesi o şirket için çoğu zaman bir dönüm noktası olmuştur. Winklevoss kardeşlerin BYF’sinin SEC tarafından onaylanması ise, bu fonun hisselerinin Amerikan borsalarında işlem görebileceği anlamına geliyor.
Özetle, Winklevoss kardeşlerin Bitcoin BYF’si, 1 hisse değeri 1 Bitcoin olacak şekilde sürekli Bitcoin’in fiyatını takip eden ve Amerikan borsalarında işlem görmesi SEC’in 11 Mart’ta açıklayacağı karara bağlı olan bir yatırım enstrümanı. Borsalarda Winklevoss Bitcoin Trust adıyla işlem görmesi beklenen fonun sembolünün ise ‘COIN’ olacağı söyleniyor.
COIN, Bitcoin’i geleneksel sermayenin erişimine açma girişimlerinden ilki değil. Diğer örneklerin arasında, Avrupa’nın önde gelen aracı kurumlarından Exante’nin bundan 5 sene önce 2012’de başlattığı The Bitcoin Fund da yer alıyor. 2013’e ait senelik raporda son 12 aya ait performansının %4847 olduğunu bildiren bu fon Bitcoin’in kurumsal yatırımcılar tarafından rağbet görmesine giden yolda çok önemli bir gelişmeydi, Winklevoss kardeşlerin COIN’i ise bu yolda şu ana kadar atılan en ciddi adımı atmak üzere!
Gelgelelim COIN, ilk olmadığı gibi eşsiz de değil. 11 Mart yalnızca Winklevoss kardeşlerin COIN’i için değil, SolidX Bitcoin Trust’ın sunacağı Bitcoin BYF’si için de nihai kararın açıklanacağı tarih. Needham & Company analistlerinden Spencer Bogart, bu BYF’ler onaylanırsa ilk hafta için 300 milyon dolarlık bir sermaye akışının hiç de şaşırtıcı olmayacağını açıkladı. Bu durumun Bitcoin fiyatını olumlu yönde önemli ölçüde etkileyeceğini düşünen Bogart, bu ihtimalin gerçekleşme olasılığının ise %25’in altında olduğunu öngörüyor.
SEC’in kararı olumlu ya da olumsuz olsun, Bitcoin ekosistemi günden güne gelişmeye devam edecektir. Bu konuda son sözü yine Bogart’a bırakalım:
“Yatırım dünyasında bu enstrüman için çok önemli ölçüde bir talep karşılanamıyor gibi görülse de, Bitcoin yatırımı için bir BYF’ye ihtiyaç yoktur ve Bitcoin her halükarda varlığını sürdürecektir.”