Kripto para birimlerinin altyapısını oluşturan blockchain teknolojisi, kesinlikle 2019 yılında inanılmaz bir tanınma ve yükseliş yaşadı. Bir zamanlar sadece Bitcoin (BTC) gibi kripto para birimlerinin ağı olarak bilinen blockchain, artık sadece bunlar tarafından değil, aynı zamanda bankalar, finans kurumları ve devletler tarafından bile kullanılıyor.
Şimdiden ABD ve Avrupa gibi büyük pazarlarda önemli bir iş kolu haline gelen blockchain, Yükseköğretim Kurulu’nun da dikkatini çekti. YÖK tarafından yayınlanan Geleceğin Meslekleri çalışmasında blockchain ve diğer yenilikçi teknolojilere de yer verildi. YÖK’ün yayımladığı bildiride blockchain, büyük veri, siber güvenlik ve yapay zeka gibi diğer teknolojilere de vurgu yapılıyor.
YÖK’ün blockchain teknolojisi yorumu ise şu şekilde:
“Blokzincir (blockchain) teknolojisinin 2014’den bugüne fikir üretiminden testine, yatırımların artmasından yeni ürün ve modellerin çıkmasına kadar gelişimi, bundan sonra da yeni projelerin gerçekleşmesi ile yaygınlaşma süreçlerinin geleceğini işaret etmektedir.
Blokzincir veri ve varlıkları güvenli olarak transfer etmeyi sağlayan dağıtık, şifreli, anonim, şeffaf bir veri tabanıdır. Kullanım alanları arasında bankacılık ve finansal teknolojiler başta olmak üzere, e-ticaret ve ödemeler, tapu ve önemli belgelerin oluşturulması ve saklanması ile emlak sektörü, hasta kayıtlarının yapılandırılması ile sağlık hizmetleri, diploma ve sertifika gibi belgelerin yanı sıra bireyin tüm eğitim sürecindeki verilerinin saklanması ve transfer edilebilmesini sağlama ile eğitim alanı sayılabilir.”
Blockchain TBMM’de Konuşuluyor
Aslında Türkiye’nin blockchain teknolojisine olan ilgisi aynı bir kartopu gibi gitgide daha da artıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) geçtiğimiz günlerde blockchain teknolojisini meclise taşıdı ve bu konuda meclis araştırması talep etti. Araştırma teklifini veren CHP Milletvekili Çetin Osman Budak, konu hakkında şunları ifade etti:
“Bu teknolojinin en bilinen yansıması olan kripto paralar, buzdağının görünen yüzüdür. Blokzincir teknolojisi dünyanın geleceğini şekillendirmeye doğru gidiyor. Bu yeni paradigma karşısında ülkemiz bu alanda geleceğe dönük kapsamlı çalışmalar yapmalı ve güçlü adımlar atmalıdır.”
Türkiye bu ilerlemeyi sürdürmesi durumunda, bu haberden de okunabileceği gibi blockchain devriminde lider ülke konumuna bile yükselebilir.