Kripto para borsalarının müşteri tanıma (KYC) bilgilerini bütün alıcı platformlara, bütün işlemler için göndermesini beklemek gerçek dışı sayılabilir. Ayrıca bu uygulama kripto para sektörüne zarar verebilir.
FATF Yasa Tasarısı
Kara para aklamayla ve diğer finansal suçlarla mücadele amacıyla kurulan görev gücü FATF bir yasa tasarısı hazırladı. Blockchain araştırma firması Chainalysis de tasarıyı inceledi. Daha önce şubat ayında yayımlanan FATF yasa tasarısında, hükümetlerin kripto para işlemlerini daha iyi izleyebilmesi ve finansal suçları engelleyebilmesi adına etkili yöntemlere başvurması gerektiğine dikkat çekildi. Ancak Chainalysis’in görüşüne göre alınacak önlemler tam tersi etki edebilir, borsalar kapanır ya da görülebilir alanların dışında kalanlar daha kolay hareket edebilir.
Belgelerin bir bölümünde FATF kripto para borsa ve platformlarının işlem yapan bütün kullanıcılardan bilgi alıp saklaması gerektiğini, sonra bu bilgileri etkileşimde bulunduğu diğer platformlarla paylaşıp, otoritelerin onayına sunması gerektiğini belirtti. FATF hazırladığı tasarıyı halkın görüşüne sundu ve bu tasarının engelleyici olabileceğini ifade etti.
Merkezi Borsalar
Chainalysis çalışanlarından Jesse Spiro kripto para borsalarına böyle bir uygulama yapılırsa ortaya çıkacak soruna dikkat çekti. Kripto para işlemleri alıcı ve göndericinin saklı olduğu bir sistemde çalışabildiği için alıcının kimliği belirlenmediğinde ve bu alıcıya bilgiler gönderildiğinde sorun çıkabileceğini dile getirdi.
Eğer bu kurallar kripto para borsaları için zorunlu hale gelirse borsalar kapanmak zorunda kalabilir. Ayrıca böyle bir veri transferi için bir yapı henüz bulunmuyor, bu yüzden borsalar uyum saklamakta zorluk çekebilir. Blockchain’in mevcut ölçeklendirme sorunlarının üzerine bir de buna benzer fazladan veri içeren işlemlerin gerçekleştirilmesi uygulanabilir olmayabilir. Sonucunda merkezi borsalar eşten eşe ya da merkezsiz borsalara dönüşürse düzenleyiciler ya da otoriteler güvenlik güçleriyle uyumlu borsaları da küstürmüş olur.
Diğer yandan KYC bilgilerinin kripto para borsaları tarafından depolanması ve şüpheli faaliyetler ortaya çıktığında düzenleyicilerle paylaşılması bazı yasa dışı faaliyetleri engelleyebilir. Eğer FATF önerileri yaygın olarak kabul edilirse haziran ayında küresel standart halini alabilir. Tasarı hakkında görüş toplama evresi 11 Nisan’da sona erdi henüz bir değişiklik yapılıp/yapılmayacağı konusunda belirsizlik sürüyor.