Kara para aklama ve terörizm finansmanına karşı politikalar geliştirmek amacıyla kurulan ve uluslararası bir kuruluş olan Finansal Eylem Görev Gücü (FATF), dijital varlıklar için hizmet veren platformların düzenlenmesi, denetlenmesi ve izlenmesi konusundaki görüşlerini netleştiriyor.
FATF’in Üzerinde Çalıştığı Belgeler
FATF yaptığı açıklamalarda, özel olarak 15 sayılı Tavsiye Kararına İlişkin Yorumlar üzerinde çalıştığını kabul etti. Kurumun üzerinde çalıştığı bu belgelerin, FATF standartlarının kripto para varlıklarını içeren faaliyetlere veya işlemlere nasıl uygulanacağını tanımladığı belirtildi.
Öte yandan çok uzun süredir olduğu ve birçok kurumun yaptığı gibi FATF’in çalışmaları da kripto para birimlerinin kara para aklama ve terörizm finansmanında kullanılma fikri üzerine yoğunlaşıyor. Bitcoin gibi kripto paralar üzerinde araştırmalar yapan birçok uzman, kripto paralarla yapılan işlemlerin değiştirilemez, geri döndürülemez ve silinemez olduğunu açıklamasına rağmen kurumlar hala bu konulara ilgi gösteriyor.
FATF’in üzerinde çalıştığı 15 sayılı Tavsiye Kararına İlişkin Yorumlar, ülkelerin kripto para varlıklarını “mal”, “gelir”, “para”, “fon ya da diğer varlıklar” veya “karşılık gelen değerler” olarak tanımlamaları gerektiğini belirtiyor. Dolayısıyla FATF’e göre ülkeler, “kripto para varlıklarının işlemlerinden kaynaklanan kara para aklama ve terörizm finansmanı risklerini tanımlamalı, değerlendirmeli ve anlamalı.”
Kripto Para Platformları
Bunun aynında FATF, dijital varlıklar için hizmet veren platformların da uygun şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesi gerektiğini ifade ediyor.
FATF’in üzerinde çalıştığı belgelere göre ülkeler, kripto para platformlarının sahiplerinin, gerçekleştirilen işlemlerin ve müşteri bilgilerinin doğru bir şekilde elde edilmesini sağlamalı. Ayrıca ülkeler bu bilgileri ve belgeleri istenildiği zaman kurumlara sunabilmeli. Bununla beraber ülkeler, “kara para aklama ve terörizm finansmanı gerekliliklerine uymayan kripto para platformları hakkında hukuki ya da idari bir dizi etkili, orantılı ve caydırıcı yaptırımlar” uygulayabilmeli.
Öte yandan FATF mart ayı başlarında dijital varlıkların işlem gördüğü borsaların özel bankalara benzer şekilde düzenlenmesi gerektiğini belirtmişti. Bitcoin gibi kripto para birimlerinin merkez bankalarına, eski finansal kurumlara ve statükoya ciddi bir tehdit olduğunu düşünen bazı finansal kuruluşların aksine FATF’in yaptığı açıklamalardan kripto para birimlerinin kesinlikle düzenlenmesini istediğini anlıyoruz…
Kaynak: Bitcoinist