Meşruti krallıkla yönetilen Bahreyn 4 Eylül’de ülke ekonomisi için Blockchain’in çok önemli olduğuna dikkat çekti. Bahreyn’de kripto paralara karşı oldukça sıcak bir duruş benimsense de Ortadoğu’nun büyük bir kısmı kripto paralar için zor bir bölge görüntüsü çiziyor. Kripto paralara karşı mesafeli olunmasına rağmen Dubai’den Tel Aviv’e Ortadoğu Blockchain merkezi olma yolunda ilerliyor.
Bizler de Ortdoğu’da kripto paralar ve Blockchain teknolojisinin nasıl düzenlendiğiyle ilgili bir yazı dizisini sizlerle paylaşıyoruz…
Bahreyn
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Planlanmış
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Bahreyn’in kripto paralara karşı olumlu bir tutum sergilediği biliniyor. Eylül 2017’de Bahreyn Merkez Bankası (BCB), düzenlemeler için özel bir kurul oluşturulduğunu açıkladı. Kurulun amacı, Bitcoin ve Blockchain işletmeleri de dahil olmak üzere ülkede fintech endüstrisinin gelişmesini kolaylaştırmak.
Haziran 2018’de ise Dubai merkezli kripto para borsası Palmex, BCB tarafından “Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da düzenleyici dijital alan lisansı” alan ilk kripto para borsası olarak kayıtlara geçti. Bir hükümet yetkilisi bu konuyla ilgili, “Şu an itibariyle kripto paraları borsalarda işlem gören bir varlık olarak görüyoruz. Herhangi bir şekilde ‘yasal ödeme aracı’ olarak değerlendirmiyoruz.” açıklamasını yaptı.
Blockchain
Geçtiğimiz günlere kadar Bahreyn hükümeti Blockchain teknolojisi hakkında herhangi bir yorumda bulunmamış bunun yerine fintech endüstrisine odaklanmıştı. Ancak Eylül ayında Bahreyn Elektrik ve Su İşleri Bakanı Abdulhussain Mirza, hükümetin Blockchain teknolojisini destekleme kararını şu sözlerle doğruladı:
Blockchain gibi teknolojiler işlemleri kolaylaştırmak adına güvenli bir yol bulmak için bizlere büyük kolaylık sağlıyor. Blockchain’in kullanıcı verilerini koruma özelliği, siber güvenlik de dahil olmak üzere farklı sektörlerde uygulanabilmesi sebebiyle gerçek bir ilerleme olarak karşımıza çıkıyor.
Türkiye
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: Planlanmış
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Yapılan araştırmalara göre ülkemizde kripto paralar oldukça popüler. ING Bank’ın yakın zamanda yayımladığı bir araştırma raporuna göre Türkiye’de kripto para sahibi olan kişilerin oranı %18’ken bu oran Amerika’da yalnızda %8… Çoğu uzman bu durumu ülkemizdeki yüksek enflasyona bağlıyor.
Venezuela’nın Petro denemesinin ardından Türkiye de kendi devlet destekli kripto parasını çıkarabileceğini açıkladı. Şubat 2018’de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) başkan yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu kripto para piyasasını düzenlemeye yönelik 22 sayfalık bir rapor yayımladı ve “ulusal Bitcoin” olarak tanıtılan “Turkcoin’in” tanıtım planlamasını açıkladı. Benzer açıklamalar Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek tarafından da dile getirildi. Haziran ayında ise “Turkcoin’in” yaratıcısı şirketin dolandırıcı faaliyetler içerisinde olduğu açıklandı.
2017 yılına baktığımızda ise bazı milletvekilleri devlet tarafından kontrol edilemediği için Bitcoin’in İslam’a uygun olmadığını iddia etmişti. Konuyla ilgili şu açıklama yapıldı:
Dijital paraların spekülasyonlara açık olması sebebiyle satın alma ve satma sırasında oluşan değer farkları sebebiyle şu anda dijital paralar İslam’a uygun değildir. Kripto paralar kara para aklama gibi yasadışı faaliyetlerde kolaylıkla kullanılabilir ve devletin denetimine tabii değildir.
Blockchain
Kripto para birimleriyle ilgili düzenlemelerde belirsizliklerin hakim olduğu ülkemizde Blockchain teknolojisiyle ilgili önemli adımlar atılıyor. Ağustos ayında Bahçeşehir Üniversitesi’nde İstanbul Blockchain ve İnovasyon Merkezi (BlockchainIST) açıldığı haberini sizlerle paylaşmıştık.
Merkezin yöneticisi Bora Erdamar, “BlockchainIST, Blockchain teknolojileri hakkında bilimsel araştırmaların yapıldığı Türkiye’nin en önemli araştırma, geliştirme ve inovasyon merkezi olacak.” açıklamasını yaptı. Ayrıca Erdamar Türkiye’nin “insanlığı değiştirecek bu teknoloji” konusunda öncü ülke olabileceğini de sözlerine ekledi.
Daha da önemlisi Eylül ayında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (BIST), müşterilerin, belgelerin ve bilgilerin düzenlenmesi amacıyla Blockchain ile çalışan müşteri veri tabanı geliştirdiklerini açıkladı.
Katar
Kripto para birimleri yasal çerçevesi: İllegal kabul ediliyor
Devlet düzeyinde Blockchain araştırmaları: Yapılıyor
Düzenleme
Kripto paralar Katar’da yasak statüsünde yer alıyor. Şubat 2018’da Katar Merkez Bankası (QCB) ülkede faaliyet gösteren tüm bankalara bir bildiri gönderdi. Bu bildiriyle ülkede Bitcoin işlemlerine izin verilmediğine dair bir uyarıda bulunuldu. Yasağı uygulamayanlarla ilgili cezai işlem başlatılacağı da tüm bankalara bildirildi.
QCB özellikle Bitcon’in yasadışı bir para birimi olduğunu ileri sürdü. Çünkü QCB’ye göre Bitcoin, dünyadaki herhangi bir merkez bankası tarafından basılmıyor ya da herhangi bir hükümetin denetimine tabii değil.
Blockchain
QCB’nin kripto paralara karşı sergilediği aksi tutuma rağmen Katar, Doha’da düzenlenecek Blockchain konferansına ev sahipliği yapacak. Bunun yanında Katar’da Blockchain girişimleri de var. Örneğin, Ocak 2018’de yerel fintech şirketi QPAY, Ethereum Blockchain’ine dayanan e-ticaret girişimini başlattıklarını açıkladı.