Ethereum madenciliği küçük madenciler için giderek kar edilemez hale geliyor. Bu durumda madenciler çalışmaya devam edecek mi?
Bu soru Ethereum Reddit forumunda soruldu ve tartışmalara yol açtı. Bir yandan kar edilebilme konusu diğer yandan ağın güvenliğini sağlayabilmek için işlemci gücünün gerekliliği, madenciler arasında endişeye yol açıyor. ASIC madencilerinin artmasıyla birlikte en çok ödülü alma yarışı sürerken donanımlarını güncellemeyen ya da güncelleyemeyen madenciler oyunun dışında kalmakla yüz yüzeler.
Bir başka sorun ise bütün madenciler bir anda kazmayı bırakırsa Ethereum’un akıbetinin ne olacağı. Ethereum’un Constatinople güncellemesi, ağın hard fork’lanmasıyla yapılacak ve blok başı ödülü 3 ETH’den 2 ETH’e düşürecek. Şu anda ETH ağında günde 6000 blok oluşturuluyor 17 bin ETH madencilere dağıtılıyor. Ancak ASIC madencileri popülerleşmeye başladığı için küçük madenciler bu ayarlamadan daha çok etkilenecek. Ethereum ağının güncellenmesinden sonra yaşanabilecek en büyük sorun yüksek oranda hashrate’in küçük bir grubun eline geçmesi. ASIC madencileri dışında madencilik yapanlarının sonunun yaklaşabileceği öngörülüyor.
Diğer yandan küçük madencilerin varlığı ağın merkezsiz kalması bakımından önem arz ediyor. Bu yüzden ASIC madencilerinin saf dışı bırakılması için bazı teklifler sunulmuştu. GPU ile madencilik yapanlar Ethereum’un kuruluş amacının merkezsiz olduğunu ve ağın merkezsiz kalması gerektiğini dile getiriyor.
ASIC madencilerine karşı savaşın tohumları şubat ayında atılmıştı. Kristy Leigh Minehan daha önce Monero ASIC’lerine karşı isyan başlatmıştı. Minehan aynı şekilde eğer ASIC madencileri kod ile saf dışı bırakılır ve GPU donanımları yeteri kadar gelişirse Ethereum ağında ASIC’lere ihtiyaç kalmayacağını savundu. Bu nedenlerden dolayı yeni bir algoritmanın geliştirilmesi gerekiyor, ProgPoW. ProgPoW GPU performanslarını %80 artırabilir, böylece normalde %10 – %20 arasında verim alınabilirken bu oran yükseltilebilir.
Minehan’a göre eğer ProgPoW’a özel ASIC yapılırsa bu sadece GPU madenci donanımlarının taklidi olabilir. Ayrıca yeni nesil Ethereum ASIC’lerinin ne kadar güçlü olabileceğini şimdiden kestirmek zor, bu yüzden Ethereum geliştiricileri kendilerini berbat bir durumun içinde bulabilir. GPU’ların ana sektörü oyun bilgisayarlarıyken, ASIC’ler sadece madencilik için satın alınıyor, merkezsizliğin ortadan kalkması aniden gerçekleşebilir.
Bir Ethereum geliştiricisi ProgPoW’u inceleyeceğini dile getirse de henüz böyle bir değişikliğin yapılabileceğine dair yeterli girişim bulunmuyor. Bazılarına göre ASIC’ler tarafından sağlanan yüksek hashrate ağın güvenliğini garanti altına alıyor çünkü ProgPoW’un nasıl bir etki yaratabileceği henüz bilinmiyor.
Genelin görüşlerine bakılırsa ProgPoW’un Constatinople’ye eklenmesi çok uzak bir ihtimal gibi görünüyor. Ancak Constantinople’den 8 ay sonra gelecek İstanbul güncellemesinde ASIC karşıtı kodların yazılıma eklenmesi mümkün olabilir. Bu gecikme ASIC karşıtları tarafından hoş karşılanmıyor ve birçok GPU madencisi İstanbul güncellemesi gelene kadar yeni kripto paraların madenciliğini yapmaya başlayabilir.