Kripto para piyasasında regülasyon süreci birçok ülkede gündeme gelmeye devam ediyor. Son dönemlerde ise ülkemizde ele alınan regülasyon süreci başta yatırımcılar olmak üzere herkes tarafından takip ediliyor. Yaşanan gelişmelere göre kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifinde ülkemizde hizmet veren kripto borsalarında ele alınan transferlerde şeffaflık ele alınacak.
Kanun Teklifinde Nelere Yer Veriliyor?
Ülkemizde ele alınan yasa tasarısına göre lisanslı kripto borsalarında gerçekleşen transferlerde şeffaflık ele alıncak, lisansız borsalara yönelik internet sitesi erişim engeli veya içeriğin çıkarılması gibi tedbirler hızlıca alınacak. Bu adımlar sayesinde yatırımcıların korunması hedeflenecek.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bugün görüşülecek Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nde yer alan bilgilere göre söz konusu teklifle yatırımcıların haklarının korunması için ülkemizdeki kripto varlık ekosistemine yönelik regülasyon sürecinin ele alınması ve ekosistemin denetlenmesi amaçlanıyor.
Söz konusu kanun teklifi daha önce kaldıraçlı alım satım işlemleri için yapılan düzenlemeye benzer bir süreçle tamamlanacak. Foreks işlemlerini düzenleme ve denetleme yetkisinin 2011’de Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) verdiği hatırlatılarak temel politikada yatırımcıların ilgi gösterdiği bir ürüne yönelik düzenleme altına alınması olduğu belirtildi.
Sürece Yönelik Detaylar
Kanun teklifine göre düzenleme merkezi yönetim bütçesine doğrudan ilave bir mali yük getirmeyecek ancak SPK denetimindeki kurum ve piyasalara yeni bir alan ekleneceği için bu süreçte bilişim uzmanları başta olmak üzere kayda değer bir personel ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu süreç ise elbette bir mali etki oluşturacak.
Kripto para borsalarına yönelik lisanslama sürecinde başvuru sahibi şirketlerden bir yetki belgesi harcı alınacak ancak burada temel amacın gelir elde etmek olmadığı da bildirildi. 2024 yılı için aracı kurumlardan tahsil edilen yetki belgesi harcı 749.533 lira olarak belirlendi.
Söz konusu düzenleme ile ilk aşamada 10 ila 20 kadar platformun yetkilendirilmesi ve ayrıca 5 ila 10 bankanın saklama lisansı alması ön görülüyor. Sonuç olarak bu süreçte şirketlere faaliyet harcı verilmesi ile birlikte ilk aşamada 11.243.000 ila 22.486.000 lira aralığında bir kamu geliri elde edilmesi bekleniyor.