Yapay zeka modeli Claude’un geliştiricisi Anthropic, Ekim ayında aralarında Universal Music Group’un da bulunduğu bir grup müzik şirketi tarafından telif hakkıyla korunan eserlerin kötüye kullanıldığı iddiasıyla açılan davaya itiraz etti. Yapay zeka geliştiricisi 16 Ocak’ta yaptığı itiraz başvurusunda davacının iddialarının geçerli olmamasının yanı sıra davanın yanlış mahkemede açıldığını belirtti.
Anthropic Ekibinden Açıklama Gecikmedi
Universal Music Group, Concord Publishing ve ABKCO Music & Records tarafından ele alınan ilk iddialar, Anthropic’in yapay zeka modellerini eğitirken yasadışı kullanımda bulunduğunu ve yasadışı bir şekilde kendilerinden büyük miktarda telif hakkıyla korunan eser kopyaladığını ve yaydığını iddia ediyor. Anthropic ekibi ise konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Davacıların telafisi mümkün olmayan zarar iddiaları görünüşte ikna edici değildir. Davacılar, uygun zamanda ve uygun yerde hukuki teorilerini test etmek için yeterli fırsata sahip olacaklardır.”
Açıklamanın devamında Anthropic, bu iddiaları sadece bu yeni dijital araç kategorisine bir saldırı olarak nitelendirmekle kalmadı, aynı zamanda hem teknolojiyi hem de yasayı yanlış anladıklarını belirtti. Ayrıca, davacıların telif hakkıyla korunan şarkı sözlerini elde etmek için Anthropic’in yapay zeka aracını kullanmaktan şikayetçi olduklarına dikkat çekti ancak yapay zeka modelinin telif hakkıyla korunan materyalin çıktısını almak için tasarlanmadığını söyledi.
Yapay Zeka ve Hukuki Sorunlar
Ele alınan süreçte yapay zeka modelinin Beyonce, Rolling Stones ve The Beach Boys gibi popüler müzisyenlere ait en az 500 şarkının telif haklarının ihlal edildiği belirtiliyordu. Ancak Anthropic, müzik şirketlerinin hiçbir kanıt sunmadığını ve kendileri dışında anlamlı bir kullanıcı alt kümesinin bile telif hakkıyla korunan şarkı sözlerinin üretilmesiyle sonuçlanan bir süreç yaşanmadığını belirtti:
“Kullanıcılar, her yerde bulunan web tarayıcılarını kullanarak daha güvenilir ve hızlı bir şekilde erişebilecekleri şeyleri göstermek için dünyanın en güçlü ve en gelişmiş üretken yapay zeka araçlarından birini kullanmazlar.”
Anthropic, ChatGPT’nin yaratıcısı OpenAI’nin eski çalışanları tarafından kuruldu ve şirket Google ile Amazon gibi şirketlerden destek aldı. Bu dava ise yapay zeka geliştiricileri ile çeşitli yaratıcı yayıncılar, sanatçılar ve şirketler arasında devam eden ve şirketlerin modellerin eğitimi sırasında bir dereceye kadar telif hakkı ihlali yaptıklarını iddia eden onlarca davadan sadece biri.
Sektörün dikkatini çeken en son dava ise New York Times tarafından OpenAI’ye karşı açılan ve modelin, bilgilerini telif hakkıyla koruyarak ve kullanıcılara ücretsiz olarak sunarak gazetecilik işini yapma yeteneğini tehdit ettiğini iddia eden bir davaydı.