Bitcoin mevcut finansal sisteme tepki olarak doğdu. Satoshi Nakamoto’nun 2009’da kazdığı ilk blokta “bankaları uçuruma sürükleyen hükümlü” ifadeleriyle o günün The Times başlığına gönderme yapılmıştı. Nakamoto’nun finansal sistemi sevmediği apaçıktı.
O günden bugüne Wall Street ve Bitcoin haşır neşir olmaya başladı. Büyük iki geleneksel borsa CBOE ve ICE Bakkt platformunu oluşturarak Bitcoin arenasına adım atmaya hazırlanıyor. 2019 yılında ETF’ler hizmete sunulmuş olacak.
Peki bu flört Bitcoin fiyatı için iyi olacak mı? Birçok yorumcu iyi yönde etki edeceğini söylüyor ancak yine de şüpheli yaklaşmak gerekiyor. Bitcoin’in finansallaşması -yani ikincil finansal araçlar yoluyla işlem görmesi- altınla rahatça karşılaştırılabilir, zaten Bitcoin’e de sıklıkla dijital altın yakıştırması yapılıyor.
Dünyanın altın işlemlerinin çoğu Londra Altın Piyasa’sıda yapılıyor, tezgah üzerinden ya da sözlü olarak anlaşmalar gerçekleşiyor. Londra’da yıllık 1,45 milyon ton altın ticareti yapılıyor. Ancak kazılmaya başladığından beri şimdiye kadar sadece 0,19 milyon ton sarı metal kazıldı. Ticaretin içerisine tabii ki fiziksel altınlar dahil olmuyor, Londralılar bu altınlara perde altın adı veriyor. Bu altın tartılamıyor ya da ağırlığı bulunmuyor, sadece dijital ortamda (IOU) var oluyorlar. Kültçe altına sahip bankalar IOU’ların oluşturulmasından sorumlular, JP Morgan ve HSBC bu bankaların başında geliyor. Eğer bankacılar altına uyguladıkları sisteme benzer olarak; 1 milyon gerçek Bitcoin için 100 milyonluk kaldıraç sağlamaya çalışırlarsa Bitcoin’in toplam 21 milyon coin sınırını aşmış oluyorlar.
Bankalar tarafından oluşturulan perde altınların çok azı gerçekten gerçek altınla destekleniyor. Her 1000 dolar değerindeki IOU altını için bankalar genellikle rezervlerinde 10 ya da 20 dolarlık altın tutuyorlar. Böylece gerçekte çok ufak bir yer kaplayan altın üzerinden bankalar birçok perde altını satabiliyor.
Finans sistemi Bitcoin ile değişmeye başladığında, bu katlama kuvveti yeni Bitcoin bankacılarından oluşan bir güruh yaratabilir. Wall Street’in tecrübeli isimlerinden Caitlin Long yakın zamanda bu konuyu vurgulayan ifadeler kullandı. Bitcoin’in değerli olmasını sağlayan özelliğinin algoritmik olarak sınırlı olması olduğunu savunan Long, Wall Street’in elinde bulunmayan Bitcoin’leri varmış gibi göstermesinin ardından bu özelliğin dezavantaja dönüşeceğini belirtti.
Altının finansallaşması 1600’lere kadar gidiyor. İlk başlarda bankacılar altın destekli banknotlar basmaya başlıyorlar. Bir banknot tipik olarak bir ons altına denk geliyor. Bir süre sonra kimse altınlarını tekrar istemediği için bankalar karşılığı olmadan banknot basmaya başlıyorlar ve bunun karşılığında rezervlerinde çok az altın bulunduruyorlar. Tabii müşteriler de madenlerin yerine ceplerinde banknot bulundurmaktan mutlu, metalin kendini bulundurmaktan daha riskli olsa da daha hafif ve zaman içerisinde dökülüp gitmiyor.
Diğer yandan gerçek Bitcoin’lerin Bitcoin IOU’larla değiştirilmesi Bitcoin fiyatını çok kötü etkileyebilir. Aslına bakılırsa banknotlar altının yerini alırken altına olan talebinde düştüğü görülüyor ve kimse altın kullanmadığı için altın önemini yitirmiş oluyor. Buna benzer bir enflasyon Bitcoin’in Wall Street ile birleşmesi sonucunda ortaya çıkabilir. Bitcoin spekülatörlerinin büyük kısmı Bitcoin IOU’ları tercih edecektir ve bu da yeni ticaret fırsatları ortaya çıkaracaktır. Sentetik Bitcoin’ler spekülatörler için Bitcoin fiyatını etkileme fırsatını sunabilir. Ancak gerçek Bitcoin’in aksine sentetik olanlar sadece bankaların defterlerinde yer alacak ve gerçek Bitcoin gibi alışverişlerde kullanılamayacak ya da gönderilemeyecek. Yine de birçok insan Bitcoin’i alışverişte kullanmadığı için bankalar açısından belki de bir farklılık olmayacak.
Olaylar beklenildiği gibi gelişirse BTC fiyatı ne kadar düşebilir? Altının finansallaşması ele alındığında altına olan talep tamamen silinmemişti. Bankalar rezervlerinde ve kasalarında küçükte olsa altın tutmak zorundaydı. Ancak Bitcoin altın gibi tek bir amaca hizmet eden bir araç değil. Ayrıca Bitcoin’in değerinin spekülasyondan ibaret olması tehlikeyi büyütüyor. Aniden düşen talep ve Bitcoin IOU’ların gerçek Bitcoin’in yerini alması Bitcoin fiyatını ciddi -ayı yönünde- etkileyebilir.
Kaynak: Breaker