Ünlü yatırımcı ve Berkshire Hathaway’in başkanı Warren Buffett 30 Ağustos’ta 93. doğum gününü kutladı. Uzun kariyeri boyunca, genellikle kripto para birimleriyle ilişkilendirilen “al ve tut” yaklaşımına benzerlik gösteren bir değer yatırım stratejisine kararlılıkla bağlı kaldı.
Ancak Buffett’ın odak noktası, güçlü kazanç potansiyeline sahip varlıklarla ilişkilendiriliyor. Bunun yanı sıra rekabet ve avantajlar konusunda derin bir anlayışa sahip olduğu şirket ve sektörlere yatırım yapmak olarak da tanımlanıyor.
Buffett Mı Bitcoin Mi?
Asıl soru, böyle bir stratejinin Bitcoin‘den daha iyi performans gösterip gösteremeyeceği uzun vadede nasıl bir karşılık bulabilir. Dahası, yatırımcılar tüm zamanların en iyi hisse senedi seçicilerinden birinin neden şu anda portföyündeki en büyük ikinci pozisyon olarak nakit ve kısa vadeli tahvillere sahip olduğunu sorgulamalı.
Bu yaklaşımın ilginç bir örneği Berkshire Hathaway’in en büyük holdingi olan Apple (AAPL) hisseleri. Şirket bu hisseleri ilk olarak 2016 yılının başlarında, şirketin değeri 500 milyar doların üzerindeyken satın aldı, yani erken yatırımcı olmaktan çok uzaktı.
Berkshire Hathaway’in 2022’de AAPL yatırımına ekleme yapmaya devam etmesi dikkat çekici oldu; üstelik hisse senedi ilk satın alımından bu yana %500’ün üzerinde bir artış göstermiş olmasına rağmen. Bu, Buffett’ın son fiyat hareketlerinden bağımsız olarak uzun vadeli yatırım stratejilerine olan bağlılığını göstermekte.
Buffett’ın Bitcoin’e Bakışı
Şubat 2012 tarihli bir hissedar mektubunda Berkshire Hathaway, kağıt paranın değer kaybetmesiyle ilgili endişelerini dile getirmiş ve altının bir değer koruma aracı olarak sınırlarını tartışmıştı. Altının pratik bir faydası olmadığını, endüstriyel ve mücevher amaçlı talebin üretimin gerisinde kaldığını ve fiyatının büyük ölçüde korku kaynaklı duygular tarafından yönlendirildiğini ve bunun da sadece geçici fiyat artışlarına yol açtığını savundular.
Buna karşılık, üretken şirketlere yapılan yatırımlar önemli temettüler ve getiriler sağlamakta. Berkshire Hathaway ayrıca, gelecekteki para biriminin altın, deniz kabuğu ya da kâğıda dayalı olup olmadığına bakılmaksızın, insanların her zaman gelirlerinin bir kısmını mal ve hizmetlerle değiştirmeye istekli olacağını belirtti.
Ne yazık ki Buffett’ın üretken olmayan emtiaların bir değer saklama aracı olarak kullanılabilirliğine ilişkin eleştirel yorumlarını takip eden 12 ay içinde Bitcoin’in fiyatı %683 oranında arttı. Dahası, 4 yıllık bir perspektifte Bitcoin’in kazançları %9,014 gibi şaşırtıcı bir orana ulaştı.
Berkshire Hathaway’in hisse senedi varlıklarının performansını Bitcoin ile karşılaştırmak için, Buffett’ın altın veya Bitcoin gibi emtiaların özelliklerinden temelde farklı olan kazanç ve getiriye odaklandığını göz önünde bulundurarak, Berkshire Hathaway’in hisse senedi performansını kaldıraçlı bir pozisyonu simüle etmek için 3 faktör kullanarak hesaplandı.
Eğer bir kişi Bitcoin’e (spot) 1.000 dolar yatırmış ve 2019’un başlarında Berkshire Hathaway hisselerinde kaldıraçlı bir uzun pozisyon başlatmış olsaydı, Buffett’ın holding şirketinde 5.623 dolara kıyasla BTC‘de 7.020 dolarlık bir getiri gözlemleyecekti. Benzer şekilde, 2017’de başlayan bir yatırım için, Berkshire Hathaway’in hisselerinde kaldıraçlı uzun strateji kullanılarak 1.998 dolara karşılık BTC’de 3.798 dolar kazanacaktı.
Warren Buffett’ın Yatırımları ve Bitcoin
Buffett’ın yatırım tezindeki potansiyel bir boşluğa dikkat etmek önemli olabilir. Berkshire Hathaway şu anda şirketin toplam piyasa değerinin %18,5’ini temsil eden 147 milyar dolarlık rekor düzeyde nakit benzeri ve kısa vadeli yatırım bulunduruyor. Bu durum, seçilen hisse senetlerine daha iyi giriş noktaları için mi bekledikleri yoksa sabit gelirli yatırımların %5,25’lik getirisini tatmin edici mi buldukları konusunda soru işaretleri yaratıyor.
Bu senaryo, en başarılı borsa yatırımcısının bile nakitlerini değerlendirmek konusunda çekinceleri olabileceğini vurgulamakta. Ayrıca, para piyasası fonlarındaki 5,6 milyar dolar da dahil olmak üzere, şu anda kenarda duran bazı fonların, enflasyonun yeniden yükselişe geçmesi halinde alternatif koruma biçimleri arayıp aramayacağı konusunda sorulara yol açıyor.
Bitcoin mükemmel bir değer koruma aracı olmayabilir ve fiyat hareketliliği her zaman endişe konusu olmuştu. Ancak Bitcoin’in henüz küresel bir ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalmadığını ve bu nedenle kesin bir yargıya varmak için erken olduğunu kabul etmek gerekir.
Buna ek olarak, Bitcoin fiyatının Berkshire Hathaway hisselerine kıyasla istikrarlı bir şekilde daha iyi performans göstermesi, yatırımcıların Bitcoin’i giderek daha uygun bir alternatif değer koruma aracı olarak gördüğünü gösteriyor.
Bunun ışığında, Berkshire Hathaway’in önemli nakit pozisyonu, Bitcoin’e şüpheyle yaklaşanlar için potansiyel bir uyarı niteliği taşıyor. Bitcoin piyasasının toplam kapitalizasyonunun şu anda 500 milyar dolar seviyesinde olması, finans dünyasında önemli ve henüz kullanılmamış bir potansiyele işaret ediyor.